Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins vineri "ultimatumul" de tip "hitlerist" al lui Vladimir Putin, care a pus drept condiţie pentru negocieri de pace o capitulare de facto a Ucrainei, relatează AFP şi Reuters.
Propunerea de încetare a focului din partea lui Vladimir Putin este un ultimatum în care nu se poate avea încredere, a subliniat vineri Volodimir Zelenski într-un interviu pentru canalul de ştiri SkyTG24 din Italia, acordat în marja summitului G7.
Zelenski a declarat că el crede că Putin nu îşi va opri ofensiva militară, chiar dacă cererile sale de încetare a focului ar fi îndeplinite. "Acestea sunt mesaje de ultimatum care nu sunt diferite de mesajele din trecut", a arătat liderul ucrainean.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"El nu se va opri", a spus Zelenski despre Putin, făcând o paralelă cu campania expansionistă a lui Adolf Hitler înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. "Este acelaşi lucru pe care îl făcea Hitler când a spus 'Daţi-mi o parte din Cehoslovacia şi o lăsăm aşa', dar nu, acestea sunt minciuni (...) De aceea nu trebuie să avem încredere în aceste mesaje", a avertizat Zelenski.
Putin a declarat într-un discurs ţinut mai devreme în cursul zilei că Rusia va pune capăt războiului din Ucraina dacă Kievul va fi de acord să renunţe la ambiţiile sale de a adera la NATO şi dacă va ceda în întregime cele patru provincii din sud-estul Ucrainei ( Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie) anexate ilegal de Moscova în toamna anului 2022, dar pe care Rusia nu le controlează în totalitate.
Deşi armata rusă are iniţiativa pe frontul ucrainean în ultimele luni, aceasta a suferit pierderi considerabile în ultimii doi ani şi nu reuşeşte să obţină un avantaj decisiv.
În septembrie 2022, Kremlinul a proclamat anexarea a patru regiuni din estul şi sudul Ucrainei, pe lângă Crimeea în 2014.
Vladimir Putin a insistat vineri că Ucraina trebuie să predea toate aceste teritorii Rusiei, deşi Moscova nu le ocupă decât parţial şi luptele continuă să facă ravagii.
Liderul rus a criticat de asemenea summitul de pace organizat de Ucraina în Elveţia, de la care Rusia a fost exclusă. Summitul are loc sâmbătă şi duminică, iar Kievul speră că cele aproximativ 90 de delegaţii participante, în pofida absenţei în special a Chinei, vor ajunge la un consens pentru a spori presiunea asupra Kremlinului. Vladimir Putin a denunţat o "manevră de deturnare a atenţiei tuturor" de la adevăratele responsabilităţi în acest conflict, care, în opinia sa, sunt cele ale Ucrainei şi ale Occidentului.
ALTE REACŢII ŞI IRONIILE LUI LAVROV
Ucraina, Statele Unite şi NATO au respins imediat aceste condiţii din partea liderului de la Kremlin.
Mihaïlo Podoliak, consilier al preşedinţiei ucrainene, a insistat că cererile Rusiei "contravin bunului simţ" şi "încalcă dreptul internaţional".
La rândul său, Ministerul ucrainean de Externe a denunţat aceste "declaraţii manipulatoare" şi a subliniat că Vladimir Putin le-a făcut în ajunul summitului din Elveţia deoarece "Rusia se teme de o pace reală".
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a cărui ţară este principalul susţinător militar şi financiar al Kievului, a declarat că Putin "nu este în măsură să dicteze Ucrainei ce trebuie să facă pentru a obţine pacea".
În fine, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a considerat că liderul rus nu acţionează cu "bună-credinţă".
Şeful diplomaţiei ruse i-a ironizat, spunând că "cei cu urechi îl vor auzi (pe Putin) şi cei cu creier îl vor înţelege. Dar nu sunt sigur că aceste organe ale corpului uman funcţionează corect" în Occident, a comentat Serghei Lavrov la televiziunea rusă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...