Premierul israelian Yair Lapid avertizează Iranul să nu-i ”testeze” ţara, în contextul în care Teheranul şi marile puteri negociază o relansarea a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, căruia Israelul i se opune aprig, relatează AFP.
Yair Lapid a făcut această declaraţie într-o vizită la o bază a Forţelor aeriene israeliene, în sudul ţării, iar biroul său a publicat o înregistrare video a declaraţiei, pe care a făcut-o în faţa unui avion de vânătoare de tip F-35.
Israelul desfăşoară o ofensivă cu scopul de a încerca să convingă Occidentul să nu relanseze Acordul de la Viena din 2015, din care Donald Trump a scos Statele Unite după trei ani.
”Este încă prea devreme să ştim dacă am reuşit să oprim acordul nuclear, însă Israelul este pregătit de orice ameninţare şi orice scenariu”, a declarat Yair Lapid, a cărui ţară consideră Iranul inamicul său numărul unu.
Prime Minister Yair Lapid, today at the Nevatim Air Force Base:
Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) September 6, 2022
“It is still too early to know if we have indeed succeeded in stopping the nuclear agreement, but Israel is prepared for every threat and every scenario." pic.twitter.com/iSch0xfsb1
”Dacă Iranul continuă să ne testeze, va descoperi braţul lung şi capacităţile Israelului”, a ameninţat el, angajându-se ”să continue să acţioneze pe toate fronturile împotriva terorismului şi împotriva celor care caută să ne facă rău”.
”Aşa cum am convenit cu preşedintele (american Joe) Biden, Israelul are toată lbertatea să acţioneze după plac pentru a împiedica ca Iranul să devină o ameninţare nucleară”, a subliniat Lapid.
Şeful serviciilor secrete israeliene extrene Mossad, David Barnea, se află în prezent într-o vizită în Statele Unite, în cadrul ”campaniei diplomatice împotriva Iranului”, a anunţat într-un comunicat biroul premierului.
David Barnea urmează să se întâlnească cu oficiali din cadrul agenţiilor americane de securitate.
Israelul se opune ferm Acordului de la Viena, care a permis Teheranului să beneficieze de o relaxare a sancţiunilor care i-au fost impuse în schimbul unei limitări a programului său nuclear.
Preşedintele american Joe Biden încearcă să relanseze acest acord, muribund după retragerea în 2018 Statelor Unite de către Donald Trump, care a reimpus şi multiplicat sancţiuni americane Teheranului, ceea ce a condus la retragerea treptată a Iranului din pact.
Israelul, considerat de către experţi singura putere nucleară din Orientul Mijlociu, ameninţă să facă totul pentru a împiedica Iranul să se doteze cu bomba atomică, un obiectiv pe care Republica islamică a negat întotdeauna că l-ar urmări.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.