Liderii chinezi, în frunte cu preşedintele Xi Jinping, au deschis luni o reuniune politică crucială pentru economie, umbrită de publicarea unor cifre dezamăgitoare care sugerează că încetineşte creşterea, iar consumul este încă scăzut, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Partidul Comunist Chinez şi-a început luni aşa-numita Plenară, cea de-a treia, o reuniune majoră care are loc o dată la cinci ani pentru a trasa direcţia generală a politicilor sociale şi economice pe termen lung ale ţării. Comitetul său Central a convocat sesiunea plenară - a treia de când membrii săi au fost aleşi în timpul ultimului congres al partidului din 2022 - pentru a delibera asupra unui document politic cheie referitor la aprofundarea reformelor şi avansarea modernizării Chinei.

Reuniunea cu uşile închise, prezidată de Xi Jinping, şeful Comitetului Central al partidului, se va încheia joi cu un plan de stabilire a direcţiei politice a Chinei pentru următorii cinci ani şi după aceea.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Plenara a început însă sub auspicii proaste: pentru perioada aprilie-iunie, China a raportat luni cea mai scăzută rată de creştere economică începând din primul trimestru al anului 2023, fiind afectată de o spirală descendentă prelungită în afacerile imobiliare şi de o cerere slabă din partea consumatorilor precauţi.

CIFRE DEZAMĂGITOARE

Aşadar, asigurarea pieţelor prin anunţarea de reforme este aşteptarea creată în jurul celei de-a treia Plenare, organizată în spatele uşilor închise. Sarcina pare descurajantă, având în vedere că gigantul asiatic şi-a încetinit creşterea economică la 4,7% în ritm anual în al doilea trimestru, conform cifrelor publicate de Biroul Naţional de Statistică (NBS) cu puţin timp înainte de deschiderea reuniunii. Acest ritm, inferior aşteptărilor analiştilor şi celui din primul trimestru (5,3%), este, de asemenea, cel mai slab de la începutul anului 2023, când China şi-a ridicat restricţiile draconice din pandemia de Covid-19, care penalizau activitatea. "Bazele unei redresări şi creşteri economice sănătoase trebuie consolidate", a recunoscut BNS.

Vânzările cu amănuntul au fost, de asemenea, dezamăgitoare, la +2% de la an la an în iunie, cel mai lent ritm din decembrie 2022, în timp ce producţia industrială a marcat, de asemenea, o scădere, la +5,3% în iunie faţă de +5,6% cu o lună înainte.

De la sfârşitul pandemiei, a doua economie a lumii se străduieşte să-şi relanseze activitatea, împovărată de o criză imobiliară, de un consum slab şi de un şomaj ridicat, în special în rândul tinerilor. Iar norii se adună şi din străinătate. Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite sporesc barierele comerciale pentru a-şi proteja pieţele de produsele chinezeşti şi de concurenţa considerată neloială.

MĂSURILE CURAJOASE, PUŢIN PROBABILE

În trecut, plenarele au dat naştere la schimbări majore în politica economică a Chinei, iar mulţi analişti economici se aşteaptă şi acum la măsuri de susţinere a activităţii economice. Această şedinţă plenară era aşteptată iniţial în toamna anului trecut. Printre măsurile recomandate de analiştii independenţi se numără reforma sectorului imobiliar, crearea mai multor locuri de muncă înalt calificate pentru absolvenţi şi modificări fiscale pentru a reduce datoriile autorităţilor locale. Însă este puţin probabil să fie decise reforme radicale, conducerea comunistă mizând în schimb pe "ajustări" pentru dezvoltarea sectorului high-tech sau pe anunţarea "unor măsuri de sprijin pentru sectorul imobiliar".

Săptămâna trecută, Cotidianul Poporului, ziarul oficial al Partidului Comunist Chinez, sublinia că "reforma nu înseamnă schimbarea direcţiei". În 1978, liderul de atunci, Deng Xiaoping, a stabilit, în cadrul unei reuniuni plenare, reformele care au pus China pe calea unei creşteri economice ameţitoare, prin deschiderea către lume.

Acum, guvernul vizează pentru acest an o creştere de "aproximativ 5%", o rată de invidiat în multe ţări, dar care este încă departe de ratele de două cifre pe care China le-a înregistrat în ultimele decenii.

De câţiva ani, autorităţile speră să bazeze creşterea pe inovare, înaltă tehnologie şi consum intern, mai degrabă decât pe investiţii majore ale statului în infrastructură. Însă climatul economic incert frânează cheltuielile gospodăriilor.

Activitatea continuă să fie penalizată de supraîndatorarea din sectorul imobiliar, un pilon tradiţional al creşterii, unde mulţi dezvoltatori se află în criză financiară. Măsurile de sprijin ale Beijingului pentru acest sector au avut până acum doar un efect limitat. Mulţi analişti solicită măsuri mai energice, argumentând că economia încă nu şi-a revenit la un an şi jumătate de la ridicarea restricţiilor stricte anti-Covid. "Sunt necesare noi măsuri de sprijin", a insistat luni banca de investiţii Goldman Sachs într-o analiză. Dar liderii Chinei merg pe frânghie şi sunt precauţi, deoarece "schimbările majore de politică ar putea fi văzute ca o recunoaştere a eşecului" măsurilor actuale, avertizează Sarah Tan şi Harry Murphy Cruise de la Moody's Analytics.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.