Statele Unite şi-au prezentat aşteptările înaintea unui nou summit între Donald Trump şi Kim Jong Un, şi anume efectuarea unui ”inventar exhaustiv” al arsenalului Coreei de Nord şi întocmirea unei ”foi de drum” în vederea dezarmării sale nucleare, relatează AFP.
În schimb, ele sunt pregătite să semneze în vederea încheierii Războiului Coreei, să restabilească relaţii diplomatice şi să favorizeze dezvoltarea economică a acestei ţări sufocate de sancţiuni internaţionale.
Numărătoarea inversă a fost lansată în vederea acestei întâlniri cruciale, prevăzute la sfârşitul lui februarie, a cărei dată precisă şi oraş-gazdă asiatic locatarul Casei Albe a promis să le dezvăluie ”la începutul săptămânii viitoare”.
”Cred că majoritatea dintre voi ştie unde va avea loc”, a adăugat Trump. Vietnamul este ţara-gazdă cea mai probabilă, în pofida faptului că Thailanda rămânea, în continuare, la începutul săptămânii, o opţiune luată în calcul.
Într-un prim summit istoric, la 12 oinie, în Singapore, cei doi au evocat o ”denuclearizare” a Coreei de Nord, însă, de atunci, negocierile s-au împotmolit, iar acest nou ”tête-à-tête” urmează să permită să se realizeze progrese concrete necesare, pentru a nu ajunge, ca în 2017, pe marginea unui război atomic.
Cu mai puţin de o lună înainte de termen, reprezentantul special al Statelor Unite pentru Coreea de Nord Stephen Biegun a prezentat cel mai complet, până acum, strategia americană.
El a dat asigurări că Washingtonul rămâne ”lucid” în privinţa şanselor reuşitei - în contextul în care au apărut divergenţe între optimismul afişat de Trump şi scepticismul agenţiilor sale de informaţii.
”Trebuie să pregătim un plan B, în cazul în care procesul diplomatic eşuează, şi o vom face”, a lansat emisarul într-un discurs pe care l-a susţinut la Universitatea californiană Stanford, recunoscând că drumul de parcurs este mai lung decât cel parcurs de un an.
El a preferat, astfel, să se concentreze asupra obiectivului americanilor - ”denuclearizarea definitivă şi întru totul verificată” a regimului stalinist izolat.
Diplomatul a prezentat un rezumat al progreselor acestui proces fără precedent, angajat de către oficiali de rang înalt din ambele ţări, aflate în mod tehnic în continuare în război, în pofida armistiţiului din 1953, de la sfâşitul Războiului Coreei.
”SĂ DEZMEMBREZE ŞI DISTRUGĂ”
Potrivit lui Stephen Biegun, Kim Jong Un s-a angajat, în octombie, pe lângă şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, ”să dezmembreze şi să distrugă” toate instalaţiile de îmbogăţire a plutoniului şi uraniului ale Coreei de Nord şi nu doar complexul de la Yongbyon - cel mai cunoscut.
Însă numărul unu de la Phenian a făcut această promisiune cu condiţia să obţină ”măsuri corespondente” din partea Statelor Unite.
”Despre ce este vorba exact, intenţionez să discut cu omologul meu nord-coreean în viitoarele noastre întâlniri”, a declarat Stephen Biegun, care efectuează începând de duminică o vizită în regiune, pentru a se se întâlni cu un emsiar sud-coreean, iar apoi să continue discuţii cu negociatori nord-coreeni.
Washingtonul nu se duce cu mâna goală.
”Preşedintele Trump este pregătit să pună capăt acestui război. S-a terminat. Nu vom invada Coreea de Nord. Nu intenţionăm să răsturnăm regimul”, a subliniat diplomatul, sugerând că o declaraţie de pace este pe masă.
El a dat asigurări, în schimb, că retragerea militarilor americani desfăşuraţi în Coreea de Sud nu este o opţiune avută în vedere.
Nord-coreenii au anunţat că sunt interesaţi în mai mare măsură de o ridicare a unor sancţiuni - pe care Statele Unite o are în vedere numai la sfârşitul procesului.
”Noi vom ridica sancţiunile doar atunci când denuclearizarea se va termina”, însă ”nu am spus că «nu vom face nimic până când nu veţi face voi totul»”, a precizat Stephen Biegun, sugerând că este posibilă o marjă de negociere.
Americanii rămân însă fermi în privinţa aşteptărilor pe care le au, reiterând o solicitare care părea că a trecut în al doilea plan - şi anume a unui ”inventar exhaustiv” al arsenalului nord-coreean, prealabil unui ”acces al unor experţi” în vederea unor ”inspecţii la instalaţii-cheie, conform standardelor internaţionale”.
În fine, ei cer ”eliminarea sau distrugerea stocurilor de materiale fisibile, de armament, de rachete, de lansatoare şi de alte arme de distrugere în masă”, a adăugat negociatorul, confirmând o definiţie foarte strictă a ”denuclearizării”.
În acest sens, viitorul summit este necesar să permită stabilirea ”unei foi de drum a negocierilor”, cu ”progrese semnificative şi verificabile asupra denuclearizării”, ”acte curajoase şi reale”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...