”Candidez şi voi câştiga din nou”, a tunat Joe Biden într-un discurs foarte bătăios, vineri, la Madison, în Wisconsin, un stat-cheie din regiunea Marilor Lacuri, înaintea unui interviu foarte riscant, considerat un test al vivacităţii sale mentale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Există oameni cărora nu le pasă de votul vostru” în alegerile primare, în care a obţinut o victorie largă, a spus preşedintele american asistenţei.

”Ei încearcă să mă dea afară. Daţi-mi voie să le spun clar: rămân în cursa” la fotoloul de la Casa Albă, a insiatat el în faţa a aproximativ 1.000 de susţinători, potrivit echipei sale de campanie.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Democratul în vârstă de 81 de ani luptă pentru supravieţuirea sa politică, după o dezbatere ratată, la 27 iunie, împotriva predecesorului său republican, în vârstă de 78 de ani, în care a părut foarte confuz şi chiar pierdut în unele momente.

Un cu totul alt Joe Biden, bătăios şi hotărât, dar ajutat de promptere, a încercat vineri să răspundă în mod frontal îngrijorărilor cu privire la vârsta sa.

”Credeţi că sunt prea bătrân să-l bat pe Donald Trump?”, a lansat el.

”Nu”, i-a răspuns răsunător publicul.

”DOZARE”

Democratul, care a plecat de pe scenă pe un cântec intitulat ”Nu voi da înapoi” ("I won't back down"), a subliniat incoerenţele rivalului său, a cărui vârstă şi acuitate mentală nu fac obiectul unei atenţii atât de intense.

”Dacă vă întrebaţi dacă Trump este în mintea lui, aţi auzit deja cum a explicat 4 iulie, când era preşedinte?”, a întrebat Joe Biden, referindu-se la independenţa americană, proclamată la 4 iulie 1776.

El a amintit că adversarul său republican a explicat victoria în Războiul de Independenţă prin preluarea controlului aeroporturilor britanice - care nu existau, evident, la acea vreme.

”Este adevărat, el este un geniu complet stabil”, l-a ironizat preşedintele american, reluând o expresie pe care rivalul său a folosit-o pentru a-şi lăuda propria inteligenţă.

”Miza acestor alegeri este libertatea noastră. Este democraţia noastră. Este sufletul însuşi al Americii. Sunteţi pregătiţi să vă bateţi pentru asta? Eu şiu că sunt”, a clamat Joe Biden.

În spatele său, în public, vizibil în timpul transmiterii în direct televizate, un spactator purta un panou cu mesajul ”Predă ştafeta, Joe”.

Unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai lui Donald Trump, Jason Miller, a răspuns cu ironie pe X acestei prestaţii deosebit de energice.

”Echipa dumneavostră ar fi trebuit să folosească aceeaşi dozare (a medicamentelor) în timpul dezbaterii”, scrie el.

INTERVIU RISCANT

Rămâne de văzut dacă Joe Biden va desfăşura aceeaşi combativitate într-un interviu foarte riscant la postul ABC News, din care un fragment urma să fie difuzat la ora 22.30 GMT (1.30, ora României), iar integral la ora 0.30 GMT (3.30, ora României).

Acest exerciţiu este foarte diferit, deoarece preşedintele american urma să se exprime fără ”plasă de salvare”, în faţa unui jurnalist, un fost consilier apropiat al fostului preşedinte democrat Bill Clinton.

Canidatul democrat are încă mult de lucru pentru a şterge impresia dezastruoasă pe care a lăsat-o prin dezbaterea sa cu Donald Trump, ale cărei consecinţe imediate nu a reuşit să le gestioneze - un val de apeluri la retragere în presă şi un val de îngrijorări cu privire la sănătatea sa mentală în cadrul Partidului său Democrat.

”În cursul următoarelor zile, îl îndemn să asculte poporul american şi să evalueze cu grijă dacă rămâne cea mai bună speranţă a noastră de a-l bate pe Donald Trump”, a scris într-un comunicat guvernatoarea democrată din Massachusetts Maura Healey, la două zile după ce l-a ascultat pe preşedinte apărându-şi candidatura în faţa unui grup de guvernatori.

Echipa de campanie a lui Joe Biden nu vrea, în niciun caz, să renunţe.

Ea a publicat vineri un plan intens de bătălie în luna iulie, care prevede o avalanşă de spoturi televizate, deplasări în toate statele-cheie şi mai ales în sud-estul ţării, în timpul Convenţiei Republicane, în perioada 15-18 iulie.

Joe Biden urmează să fie gazda, săptămâna vitoare, a unui summit al liderilor NATO, şi să susţină joi, cu această ocazie, o conferinţă de presă, de asemenea un exerciţiu foarte aşteptat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.