Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său cubanez Miguel Diaz-Canel au dezvelit, marţi, o statuie a fostului lider revoluţionar cubanez Fidel Castro într-o piaţă din nordul Moscovei. Cei doi şefi de stat s-au angajat să îşi aprofundeze prietenia în faţa sancţiunilor impuse de Statele Unite împotriva ambelor ţări, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Fidel Castro, care a preluat puterea în Cuba în 1959, nu are statui comemorative în ţara sa pentru că, a declarat fratele său Raul, după moartea sa în 2016, a vrut să evite un cult al personalităţii.

Cu toate acestea, Putin i-a spus lui Diaz-Canel că cele două ţări trebuie să îşi consolideze relaţiile bilaterale pe ”baza solidă a prieteniei” stabilită între Castro şi liderii sovietici.

”Este o adevărată operă de artă – dinamică, în mişcare, care progresează. Creează imaginea unui luptător”, a spus Putin despre statuie, care îl înfăţişează pe Castro privind în depărtare cu mâinile pe şolduri.

”Cred că reflectă personalitatea lui Fidel în luptă, aşa cum ne aflăm astăzi în luptă”, a afirmat Diaz-Canel cu ajutoul unui translator.

Rusia, lovită de sancţiunile occidentale din cauza războiului din Ucraina, încearcă să consolideze legăturile politice şi economice cu alte ţări, opuse aşa-numitei hegemonii a Statelor Unite. Cuba se află sub un embargo economic al SUA din 1962, după revoluţia comunistă condusă de Castro.

Adresându-se Parlamentului rus, Diaz-Canel şi-a arătat solidaritatea susţinând direct pretextul declarat al Moscovei de a-şi trimite trupele în Ucraina.

”Motivele conflictului actual din această zonă trebuie căutate în politica agresivă a Statelor Unite şi extinderea NATO către graniţele Rusiei”, a invocat el.

Ucraina şi aliaţii săi occidentali resping acest argument ca fiind o justificare falsă pentru un război ilegal de ocupaţie.

Sub conducerea lui Castro, Cuba a fost un aliat apropiat al Moscovei şi s-a trezit în centrul uneia dintre cele mai grave crize ale Războiului Rece, când, în 1962, Statele Unite au detectat construirea de locuri de lansare sovietice pe Insulele Caraibe de unde erau trase rachete balistice capabile de a viza oraşele din SUA.

Această confruntare, cunoscută sub numele de Criza rachetelor din Cuba, a adus Statele Unite şi Uniunea Sovietică în pragul războiului nuclear.

Preşedintele american Joe Biden a declarat luna trecută că lumea este mai aproape de ”Armagedon” decât oricând de la acea dată, deoarece conflictul din Ucraina a stârnit temeri cu privire la o confruntare mai extinsă între Rusia şi NATO. Politicienii ruşi au evocat şi criza cubaneză ca un avertisment din trecut.

Întrebat despre posibile paralele, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răsspus că ”crizele sunt diferite, deşi atât atunci, cât şi acum, vorbim despre o ciocnire între noi şi Occidentul colectiv condus de Statele Unite”.

”Experienţa crizei din Caraibe a fost studiată şi va continua să fie studiată, dar acesta nu va fi principalul subiect în discuţiile” dintre Putin şi Diaz-Canel.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.