Forţele armate venezuelene au respins marţi cererile de sprijin din partea opoziţiei, pe care le-au calificat drept "disperate şi revoltătoare", reafirmându-şi "loialitatea absolută" faţă de preşedintele Nicolas Maduro, a cărui realegere este contestată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Respingem cu fermitate propunerile disperate şi sedicioase" care "încearcă să submineze unitatea noastră", a declarat ministrul Apărării, generalul Vladimir Padrino, reafirmându-şi "loialitatea absolută faţă de cetăţeanul Nicolas Maduro Moros (...), reales în mod legitim de popor".

La o zi după alegerile prezidenţiale din 28 iulie, generalul Vladimir Padrino reafirmase deja, în numele armatei, "loialitatea noastră absolută" faţă de preşedintele Maduro.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Luni, opoziţia, care revendică victoria, a făcut apel la armată, pilonul puterii, să fie "de partea poporului" în criza care îl opune pe Nicolas Maduro, declarat învingător de către Consiliul Naţional Electoral (CNE), atrăgând imediat urmărirea penală din partea Parchetului.

Peste 2.000 de arestări

"Facem apel la conştiinţa armatei şi a poliţiei pentru a fi de partea poporului şi a propriilor familii", au scris marţi, într-o declaraţie comună, liderul opoziţiei Maria Corina, denunţând o "campanie de teroare" în ţară, şi candidatul la preşedinţie Edmundo Gonzalez Urrutia.

Parchetul venezuelean a reacţionat imediat deschizând o anchetă penală împotriva celor doi lideri, în special pentru "uzurpare de funcţie, difuzarea de informaţii false, incitare la nerespectarea legii, incitare la insurecţie şi asociere criminală".

Vineri, Consiliul Naţional Electoral (CNE) a ratificat victoria lui Nicolas Maduro cu 52% din voturi. Însă, potrivit opoziţiei, Edmundo Gonzalez Urrutia a câştigat alegerile cu 67% din voturi.

Tulburările care au urmat proclamării victoriei preşedintelui demisionar s-au soldat cu 24 de morţi începând cu 28 iulie, potrivit unui bilanţ actualizat, dat publicităţii marţi de organizaţiile de apărare a drepturilor omului, printre care divizia pentru America a Human Rights Watch (HRW).

La rândul său, Nicolas Maduro a anunţat moartea a doi membri ai gărzii naţionale şi arestarea a peste 2.000 de persoane, promiţând că va continua represiunea împotriva a ceea ce el a descris drept o tentativă de "lovitură de stat imperialistă".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.