Veneţia a fost inundată marţi seară de cel mai ridicat flux din ultimii 50 de ani, turiştii înaintând cu greu pe străzile inundate pentru a se adăposti, în timp ce un vânt puternic a provocat valuri în Piaţa San Marco, relatează BBC.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Apa a atins un nivel maxim de 1,87 de metri, iar alarma pentru inundaţii a sunat de-a lungul canalelor oraşului italian, a anunţat centrul de monitorizare a fluxului.
”În prezent are loc un flux excepţional de ridicat. Toată lumea a fost mobilizată pentru situaţia de urgenţă”, a scris pe Twitter primarul Veneţiei, Luigi Brugnaro.
Din 1923, când au început să fie făcute măsurători, doar o singură dată apa a atins un nivel mai ridicat, de 1,94 metri, în 1966.
În timp ce personalul serviciilor de urgenţă a început să verifice pagubele produse pe canale, presa italiană a relatat că un localnic de 78 de ani a fost ucis prin electrocutare, atunci când casa i-a fost inundată.
Garda de coastă a suplimentat numărul bărcilor, pentru a fi folosite ca ambulanţe.
Mesele şi scaunele pentru aperitive pluteau pe alei, în întuneric, alături de umbrele răsturnate, în timp ce apa a intrat şi în cele mai înalte cizme.
Taxiurile de apă care au încercat să lase oamenii la hotelurile istorice de pe Grand Canal au descoperit să intrările erau inundate, iar clienţii au fost ajutaţi să intre pe ferestre.
”Va fi o noapte lungă”, a scris pe Twitter Brugnaro, afirmând că, în timp ce nivelul apei a început să scadă, ”temerile de acum câteva ore au fost înlocuite de evaluarea pagubelor produse”.
Primarul a adăugat că nu va declara stare de urgenţă în oraş.
Inundaţia excepţională, atribuită crizei climatice, ”este o rană care va lăsa un semn permanent”.
La somptuosul Gritti Palace, care de-a lungul deceniilor a fost gazda unor membri ai unor familii regale şi a unor celebrităţi, între care Ernest Hemingway, Elizabeth Taylor şi Richard Burton, barul decadent a ajuns în mare parte sub apă.
Tapiţeriile bogate au fost puse pe mese, în timp ce apa a ajuns la canapelele de catifea şi la cărţile îmbrăcate în piele.
Un cuplu de turişti francezi a relatat că au fost nevoiţi să înoate, după ce unele platforme din lemn plasate în jurul oraşului în zonele expuse la inundaţii s-au răsturnat.
Începând din 2003, un proiect major de infrastructură a fost pus în practică pentru a proteja oraşul, dar a fost afectat de depăşirea costurilor planificate, scandaluri şi amânări.
Piaţa San Marco este afectată în special de fluxurile ridicate, fiind situată într-una dintre cele mai joase zone ale Veneţiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.