Vaccinul împoriva covid-19 dezvoltat de Universitatea Oxford şi grupul AstraZeneca îşi păstrează o ”eficienţă similară” împotriva variantei foarte contagioase care a apărut în sudu Angliei şi care a fost depistată în câteva zeci de ţări, au anunţat vineri cercetători însărcinaţi cu acest proiect, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Analize ale unor teste clinice efectuate în perioada 1 octombrie-14 ianuarie în Regatul Unit arată ”o protecţie împotriva infecţiilor simptomatice similare, în pofida unei cantităţi mai mici de anticorpi neutralizanţi”, anunţă înr-un comunicat universitatea britanică.

”Vaccinul nu protejează doar împotriva virusului original al pandemiei, ci protejează, de asemenea, de noua variantă B117, care a cauzat o reintensificare a bolii, începând de la sfârşitul lui 2020, în Regatul Unit”, declară profesorul Andrew Pollard, însărcinat cu testarea vaccinului la Oxford, citat în comunicat.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Oxford nu furnizează, însă, nicio dată despre alte variante - sud-africană şi braziliană - care provoacă îngrijorări.

Autorităţile sanitare britanice şi-au experimat în ultima perioadă îngrijorarea faţă de o nouă mutaţie a variantei engleze, care prezintă puncte comune cu varianta sud-africană.

Vaccinurile Oxford/AstraZeneca şi Pfizer/BioNTech sunt cele două vaccinuri administrate în prezent în Regatul Unit, plasatîntr-oizolare dură în urma unei ”explozii” de contaminări, atribuite variantei mai contagioase, care a apărut în sudul Angliei.

Aproape 10,5 milioane de persoane au fost vaccinate cu prima doză de vaccin a unuia dintre cele două vaccinuri.

Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat de către mai multe alte ţări şi de către Uniunea Europeană (UE).

Însă unele dintre aceste ţări au preferat să-l recomande numai persoanelor în vâstă de până în 65 de ani, din cauza lipsei unor date suficiente cu privire la persoanele mai în vârstă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.