China trebuie să facă presiuni pentru o "pace justă" în Ucraina, iar rolul său în conflict va fi vital în stabilirea relaţiilor cu Uniunea Europeană, a declarat joi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înainte de vizita pe care se pregăteşte să o facă la Beijing alături de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

China, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, are responsabilitatea de a-şi asuma un rol constructiv în promovarea unei păci bazate pe integritatea teritorială a Ucrainei, cu retragerea forţelor ruseşti invadatoare. "Orice plan de pace care ar consolida de fapt anexările ruseşti pur şi simplu nu este un plan viabil. Trebuie să fim sinceri în această privinţă", a avertizat Ursula von der Leyen, într-un discurs ţinut la Bruxelles cu câteva zile înainte de o deplasare la Beijing pe care o va face alături de preşedintele francez Emmanuel Macron.

"Modul în care China continuă să interacţioneze cu războiul lui Putin va fi un factor determinant pentru relaţiile UE-China în viitor", a punctat preşedinta Comisiei Europene.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

O radicalizare a politicii Chinei, de la o eră a reformelor şi a deschiderii la una a securităţii şi controlului sporit, ar face necesar ca Europa să-şi ia măsuri de contracarare a riscurilor din punct de vedere diplomatic şi economic, a arătat Ursula von der Leyen.

Înaintea vizitei de săptămâna viitoare în China împreună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, von der Leyen a făcut o evaluare a politicilor chineze, recunoscând că relaţiile cu Beijingul au devenit "mai distante şi mai dificile" în ultimii ani.

Având în vedere dimensiunea economică şi influenţa globală a Chinei, gestionarea acestei relaţii de către Uniunea Europeană va fi un factor determinant pentru prosperitatea economică şi securitatea UE, a explicat ea. Von der Leyen a punctat că nu este viabilă decuplarea de China, dar a subliniat că este vital ca liderii să se concentreze pe reducerea riscurilor pe care le prezintă China pentru Europa.

În plan diplomatic, acest lucru înseamnă colaborarea cu partenerii în probleme globale şi consolidarea ordinii şi instituţiilor internaţionale existente. În acelaşi timp, Europa trebuie să continue dialogul cu China pentru a discuta despre problemele dificile, dar şi pentru a vedea cum se poate coopera în domenii precum schimbările climatice şi protecţia mediului. "Acesta este o parte din motivul pentru care voi vizita Beijingul împreună cu preşedintele Macron", a menţionat ea.

Din punct de vedere economic, Uniunea Europeană trebuie să-şi "reechilibreze" relaţia cu Beijingul şi să-şi reducă dependenţa de China pentru materii esenţiale, cum ar fi litiul şi alte minerale critice. UE, a spus von der Leyen, a luat deja o serie de măsuri pentru a contracara repercusiunile economice şi pentru a-şi proteja interesele de securitate, dar blocul european ar trebui, de asemenea, să se uite la tehnologia de vârf pe care o împărtăşeşte cu o Chină în schimbare.

Comisia Europeană, a anunţat von der Leyen, va prezenta în cursul acestui an idei despre măsuri de control al investiţiilor externe în anumite tehnologii sensibile, pentru a se asigura că acestea nu sporesc capacităţile militare sau de informaţii ale unui rival de sistem. Din 2019, Uniunea Europeană consideră oficial China drept partener, dar şi concurent economic şi rival sistemic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.