Uraganul Oscar a lovit duminică seară estul Cubei, ţară care se confruntă de trei zile cu o uriaşă pană de curent. Oscar ar fi atins coasta cubaneză în provincia Guantánamo, în apropiere de oraşul Baracoa, situat în extremitatea estică a insulei, la ora 21:50 GMT, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Uraganul Oscar a ajuns pe uscat în apropiere de Baracao”, a confirmat Institutul Meteorologic Cubanez (Insmet) pe pagina sa de Facebook. „Staţia meteorologică de la Point Maisi raportează vânt susţinut de 80km/h şi o rafală de 116km/h la ora locală 17:25 (21:25 GMT)”.

Întreruperea energiei electrice care afectează insula este rezultatul unei defecţiuni survenite vineri la principala centrală termoelectrică din vestul ţării, care a dus la oprirea completă a reţelei. Autorităţile din estul insulei „lucrează deja din greu pentru a proteja populaţia şi resursele economice, având în vedere iminenţa uraganului Oscar”, preciza preşedintele Miguel Diaz-Canel într-un mesaj publicat sâmbătă seara pe X.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Guvernul speră să restabilească electricitatea luni. „Putem vorbi despre faptul că mâine, luni dimineaţă, după-amiază sau seara”, serviciul va fi restabilit pentru majoritatea cubanezilor, a declarat ministrul energiei şi minelor, Vicente de la O Levy.

Câteva sute de mii de cubanezi au putut beneficia de câteva ore de curent duminică, înainte ca întregul sistem electric să fie din nou paralizat, potrivit companiei naţionale de electricitate (UNE). "A avut loc o nouă deconectare de la sistemul naţional de electricitate (SEN). Lucrările de restabilire sunt reluate imediat”, a precizat Ministerul Energiei şi Minelor pe X.

În situaţie de „urgenţă energetică"

Joi, înaintea penei generale de curent, preşedintele cubanez a anunţat că insula se află într-o „urgenţă energetică” din cauza dificultăţilor de a cumpăra combustibilul necesar alimentării centralelor electrice, ca urmare a înăspririi embargoului pe care Washingtonul îl impune insulei din 1962.

Este foarte grav, nu mai există viaţă aici, această ţară nu mai poate suporta”, regretă Serguei Castillo, un zidar în vârstă de 68 de ani. „De două zile nu mănânc decât crochete, pizza şi alte junk food”, povesteşte el, furios, pentru AFP.

"Dacă ţi se taie curentul electric pentru patru sau cinci ore, este în regulă, dar asta... este o lipsă de respect faţă de oameni. Nu există alt mod de a descrie ceea ce ni se întâmplă”, a declarat supărată Isabel, în vârstă de 51 de ani, care a refuzat să îşi dea numele de familie. „Ţara a fost paralizată timp de trei zile, este prea mult”.

Întreruperi din ce în ce mai frecvente ale energiei electrice

În ultimele trei luni, cubanezii au fost afectaţi de întreruperi din ce în ce mai frecvente ale alimentării cu energie electrică, cu un deficit naţional de energie de 30%. Până joi, acest deficit a ajuns la 50%. În ultimele săptămâni, întreruperile de curent au durat mai mult de douăzeci de ore pe zi în mai multe provincii.

În Cuba, energia electrică este produsă de opt centrale termoelectrice învechite, dintre care unele s-au defectat sau sunt în curs de întreţinere, precum şi de câteva centrale plutitoare închiriate de la companii turceşti şi de generatoare. Întreruperile de curent au fost unul dintre factorii declanşatori ai manifestaţiilor istorice din 11 iulie 2021.

În septembrie 2022, insula se confruntase deja cu o „pană de curent” generalizată după ce uraganul Ian a lovit vestul insulei. Restabilirea completă a electricităţii a durat câteva zile în capitală şi câteva săptămâni pe întreaga insulă.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.