Ucraina cere duminic să se organizeze o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, care să contracareze ”şantajul nuclear” al Rusiei, după ce Vladimir Putin a anunţat că Moscova va desfăşura armament nuclear în Belarus, relatează AFP.
Oficiali ruşi şi-au multiplicat de un an ameninţări abia voalate de a folosi arma nucleară, în cazul în care conflictul cu Kievul escaladează semnificativ.
Belarusul, un aliat al Moscovei, se învecinează cu Ucraina, dar şi cu Polonia şi Lituania, două state membre ale Uniunii Euroene (UE) şi NATO.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Ucraina aşteaptă acţiuni eficiente de contracarare a şantajului nuclear al Kremlinului, din partea Regatului Unit, Chinei, Statelor Unite şi Franţei”, în calitate de state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, anunţă într-un comunicat Ministerul ucrainean de Externe.
”Cerem ca o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate al ONU să fie convocată imediat în acest scop”, anunţă ministerul.
Kievul cere totodată G7 să exercite presiuni asupra Belarusului şi să-l ameninţe cu ”consecinţe considerabile”, în cazul în care acceptă desfăşurarea rusă.
Prima ţară din Occident care a reacţionat faţă de anunţul lui Vladimir Putin, Germania, a denunţat o ”nouă tentativă de intimidare nucleară” a Moscovei.
”nu ne vom lăsa deviaţi de la direcţia noastră” de aceste ameninţări, a declarat AFP sub protecţia anonimatului un oficial de la Ministerul german de Externe.
Secretarul Consiliului de Securitate ucrainean Oleksii Danilov a acuzat duminică ”Kremlinul (că) a luat Belarusul ostatic nuclear”, ”un pas către destabilizarea internă a ţării” conduse din 1994 de către Aleksandr Lukaşenko.
”FRICĂ”
Vladimir Putin a anunţat sâmbătă că Rusia urmează să desfăşoare armament nuclear ”tactic” în Belarus şi că zece avioane au fost echipate pentru a fi pregătite să folosească acest tip de armament.
”Nu e nimic neobişnuit aici: Statele Unite fac asta de zeci de ani. Ele îşi desfăşoară de mult timp armamentul nuclear tactic pe teritoriul aliaţilor lor”, a acuzat Vladimir Putin în acest inteviu acordat televiziunii ruse.
”Noi am convenit să facem la fel”, a anunţat el, precizând că preconizează ”formarea echipajelor” începând de la 3 aprilie şi ”terminarea construcţiei unui depozit special pentru armament nuclear tactic pe teritoriul Belarusului” la 1 iulie.
Putin ”recunoaşte că îi este frică să piardă (războiul) şi că tot ceea ce poate să facă este să inspire frică”, îl acuză diminică, pe Twiter, un consilier prezidenţial ucraiean, Mîhailo Podoliak.
El îl acuză pe liderul de la Kremlin de ”încălcarea Tratatului Neproliferării Nucleare (NPT)”.
Putin a precizat în anunţul său că această desfăşurare în Belarus va avea loc ”fără să contravenim acordurilor noastre internaţionale privind neproliferarea nucleară”.
Belarusul nu ia parte în mod direct la conflictul din Ucraina, însă Moscova s-a servit de teritoriul belarus pentru a-şi desfăşura ofensiva la Kiev, anul trecut, şi pentru a efectua atacuri aeriene, acuză autorităţile ucrainene.
OBUZE CU URANIU
Vladimir Putin şi-a motivat decizia, sâmbătă, prin voinţa Regatului Unit de a trimite muniţie cu uraniu sărăcit Ucrainei, aşa cum anunţa recent un oficial britanic.
Putin a ameninţat să recurgă la acest tip de obuz - folosit la străpungerea blindajelor -, dacă Kievul primeşte asemenea obuze.
El a catalgat acest tip de obuz drept una dintre ”cele mai periculoase arme”, care ”generează ceea ce se numeşte praf de radiaţie”.
În cursul unor negocieri recente la Moscova ale lui Vladimir Putin cu Xi Jinping, cei doi lideri au anunţat, într-o ”Declaraţie comună”, că un război nuclear ”nu trebuie să fie declanşat niciodată”, pentru că ”nu poate avea învingători”.
O serie de oficiali ruşi, inclusiv fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, au ameninţat, cu toate acestea, atât Ucraina, cât şi Occidentul, cu arma nucleară de la începutul ofensivei ruse, la 24 februarie 2022.
Rusia a suspendat luna trecută Tratatul New START de dezarmare nucleară, semnat cu Statele Unite, şi a promis să respecte limitatea aresenalului nuclear rus până la expirarea acestui acord, la 5 februarie 2026.
Doctrina nucleară rusă nu prevede o folosire preventivă de către Rusia a armei nucleare, ci doar ca răspuns unui atac care o vizează pe ea sau pe aliaţii săi sau în cazul unei ”ameninţări la adresa existenţei însăşi a statului”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...