Statele Unite au trimis miercuri răspunsul scris la cererile ample de securitate ale Rusiei, un pas cheie într-un proces diplomatic fragil, în condiţiile în care Rusia a organizat noi exerciţii militare pe uscat şi pe mare în apropierea Ucrainei, transmite Reuters. NATO a transmis Rusiei propuneri scrise cu privire la multe probleme şi a indicat că doreşte "să continue pe calea dialogului", a declarat, miercuri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. Şeful Alianţei a afirmat că Rusia ar trebui să-şi retragă trupele din Ucraina, Georgia şi Moldova şi a reafirmat că NATO va lua toate măsurile necesare pentru a proteja aliaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Criza ucraineană: NATO a trimis propuneri scrise Rusiei şi cere retragerea trupelor din Ucraina, Georgia şi Moldova/Stoltenberg: Vrem dialog, dar suntem pregătiţi pentru ce e mai rău

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că răspunsul SUA a fost transmis personal de ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Washingtonul a precizat că cererile Rusiei ca NATO să retragă trupele şi armele din Europa de Est şi să împiedice Ucraina să adere vreodată la alianţă nu au nicio şansă.

SUA sunt însă gata să discute alte subiecte, cum ar fi controlul armelor şi măsurile de consolidare a încrederii.

Secretarul de stat Antony Blinken a afirmat că răspunsul SUA către Rusia "stabileşte o cale diplomatică serioasă în cazul în care Rusia ar alege-o”, spunând că se aşteaptă să aibă o discuţie ulterioară cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov. "Documentul pe care l-am transmis include preocupările Statelor Unite şi ale aliaţilor şi partenerilor noştri cu privire la acţiunile Rusiei care subminează securitatea, o evaluare principială şi pragmatică a preocupărilor pe care Rusia le-a exprimat şi propriile noastre propuneri pentru zonele în care am putea găsi un teren comun", a spus Blinken.

Blinken a refuzat să detalieze ce conţine răspunsul transmis Moscovei, dar a spus că SUA a reiterat că vor susţine "politica uşilor deschise” a NATO, respingând cererile Moscovei ca Alianţa Nord-Atlantică să nu integreze Ucraina. "Nu va exista nicio schimbare”, a spus Blinken despre sprijinul SUA şi NATO pentru politica alianţei cu uşile deschise. "Există principii de bază pe care ne angajăm să le susţinem şi să le apărăm, inclusiv suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi dreptul statelor de a-şi alege propriile aranjamente şi alianţe de securitate. Documentul a fost trimis, mingea e în terenul lor”, a adăugat el.

Dacă Rusia este pregătită să accepte această agendă limitată va determina următoarea fază a crizei în care Moscova a desfăşurat aproximativ 100.000 de soldaţi lângă graniţa cu Ucraina, neavând în acelaşi timp planurile de a invada.

La Paris, discuţiile între patru ţări cu privire la încheierea unui conflict separatist din estul Ucrainei, parte a unei crize mai ample dintre Moscova şi Kiev, care a crescut riscul unui război la scară largă, au durat mai mult decât era anticipat.

Moscova a avertizat miercuri, mai devreme, că impunerea de sancţiuni împotriva preşedintelui Vladimir Putin personal nu l-ar afecta, ci ”ar fi distructivă din punct de vedere politic”, după ce preşedintele american Joe Biden a declarat că va lua în considerare o astfel de măsură dacă Rusia va invada Ucraina.

Biden a declarat marţi că sancţiunile personale împotriva lui Putin, deşi un pas rar, ar putea fi luate în considerare ca parte a unor eforturi concertate ale Washingtonului şi ale aliaţilor săi de a convinge Moscova că orice nouă agresiune împotriva Ucrainei ar aduce costuri rapide şi masive.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că parlamentarii americani care discută despre sancţiunile personale împotriva liderilor de vârf ai Rusiei nu cunosc faptul că li se interzice legal să deţină active, proprietăţi şi conturi bancare în străinătate.

Sancţiunile individuale împotriva lui Putin ”nu ar fi dureroase ci distructive din punct de vedere politic”, a spus Peskov, care a afirmat anterior că ar echivala cu o ruptură a relaţiilor diplomatice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.