Site-ul Adunării Naţionale franceze era blocat luni, în urma unui atac revendicat de grupul de hackeri proruşi NoName, din cauza susţinerii de către Franţa a Ucrainei, declară AFP experţi de la grupul Thales.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Site-ul Adunării Naţionale, care trimite către o pagină pe care se arată că se află ”în prezent în mentenanţă”, este ţinta unui atac prin ”negarea serviciului” - ”DoS”, un număr foarte mare de solicitări, pînă la saturare - de către grupul de hackeri proruşi NoName057(16).

NoName057(16) a revendicat acest atac pe canalul său pe Telegram, ca o ripostă faţă de susţinerea de către Franţa a Ucrainei, declară directorul tehnic însărcinat cu apărarea cibernetică la Thales, Ivan Fontarensky.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Am decis să călătorim din nou în Franţa, unde protestele împotriva (preşedintelui francez Emmanuel) Macron, care a decis să nu-i pese de francezi şi să continue să-i servească pe neonaziştii ucraineni, nu se calmează”, scrie grupul pe Telegram.

NoName revendică şi un atac al site-ului Senatului, pentru moment fără vreum efect vizibil.

NoName este unul dintre cele aproximativ 80 de grupuri de hackeri proruşi care atacă instituţii din ţări care susţin Ucraina, mai ales ţări din Europa de Vest, declară analistul-şef al echipei de analiza ameninţărilor de la Thales, din care fac parte aproximativ 50 de experţi din lume, Nicolas Quintin.

Franţa, una dintre ţintele lor regulate, a fost vizată recent de mai multe atacuri de acest fel.

Ele au blocat, săptămâna trecută, Aéroports de Paris şi au vizat site-ul DGSI.

Aceste două valuri de atacuri au fost revendicate de alt grup de hackeri proruşi, precizează Thales, care le urmăreşte comunicaţiile.

NoName, înfiinţat în martie 2022, care comunică în rusă şi engleză, comite atacuri prin negarea serviciului, nişte atacuri cibernetice de bază.

Aceste grupuri propruse au înflorit după invazia Ucrainei de către Rusia.

Ele acţionează fără să ceară răscumpărare, spre deosebire de hackerii ”tradiţionali”.

Atacurile prin negarea serviciului, puţin costisitoare, antrenează doar blocări temporare ale site-urilor vizate.

Însă ale pot afecta întreprinderi, dacă vizează sisteme de vânzare sau de producţie ale acestora.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.