Rusia ”merge înainte” cu un Vladimir Putin înviorat de dificultăţile Ucrainei şi care şi-a afişat joi încrederea într-o victorie, în cursul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri, la o săptămână după ce şi-a anunţat intenţia de a rămâne la Kremlin, relatează AFP.
Încrezător că în 2024 timpul va juca în favoarea sa şi că înfrângerile armatei sale din 2022 aparţin trecutului, preşedintele rus răspunde unor întrebări ale presei şi cetăţenilor, un exerciţiu tradiţional la care a renunţat anul trecut.
Putin came with a yellow folder. This color has never been seen on the Straight Line before.
— Victor vicktop55 (@vicktop55) December 14, 2023
Putin started a direct line and a press conference:
“Russia’s existence without sovereignty is impossible, so the main thing is to strengthen it.
The Russian economy has a… pic.twitter.com/ZSTCF2Dyck
Întrebat despre atacuri ale armatei ruse de la sfârşitul contraofensivei eşuate a Ucrainei, el şi-a afişat satisfacţia.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Practic, pe toată lungimea liniei de contact, forţele noastre armate îşi îmbunătăţesc poziţiile”, a declarat Putin, iar militarii ruşi câştigă teren de mai multe săptămâni.
El a recunoscut însă, pentru prima dată, că că Ucraina a reuşit să instaleze un cap de pod pe fluviul Nipru, ocupat, în sud, de către Rusia. În opinia sa, însă, acest efort este totuşi disperat.
”Ei îşi împing băieţii la exterminare”, a declarat el.
OBIECTIVE NESCHIMBATE
El a semnalat în mod clar că obiectivele sale sunt neschimbate în Ucraina, după doi ani de război: gonirea puterii actuale, pe care o cataloghează drept nazistă, şi distrugerea capacităţilor militare ale vecinului său proocciental, pentru a-i impune o neutralitate.
”Vă amintesc despre ceea ce vorbeam: denzaficiarea şi demilitarizarea Ucrainei, statutul său de neutralitate”, a declarat el, adăugând că soluţia ”va fi negociată sau obţinută cu forţa”.
Preşedintele rus a dezvăluit pentru prima oară câţi militari ruşi se află în Ucraina - 617.000 -, dintre care 244.000 sunt mobilizaţi, o forţă considerabilă care ocupă aproximativ 17-18% din teritoriul ucrainean.
El nu a dezvăluit, în schimb, pierderile armatei sale, pe care Statele Unite le evaluează la 315.000 de militari rpniţi sau morţi.
Pe teren, armata rusă a lansat numai în noaptea de miercuri spre joi 42 de drone împotriva sudului Ucrainei. Ucrainenii au anunţat că au doborât 41, însă amploarea atacului ilustrează presiunea militară tot mai mare exercitată de Moscova.
Marţi, capitala ucraineană a fost vizată de zece rachete, potrivit autorităţilor ucrainene, care au fost toate neutralizate în zbor. Fragmentele acestora au provocat însă aproximativ 50 de răniţi la cădere, cel mai grav bilanţ la Kiev de luni de zile.
Armata ucraineană a lansat, la rândul său, nouă drone explozive către Rusia, în noaptea de miercuri spre joi. Potrivit Ministerului rus al Apărării toate au fost doborâte.
Întrebat despre rezistenţa economiei ruse la sancţiunile din Occident, Putin s-a arătat de asemenea încrezător, evocând ”consolidarea puternică a societăţii ruse”, ”stabilitatea sistemului finnciar şi economic” şi ”creşterea capacităţilor militare” ale Rusiei.
Rusia are ”o marjă de securitate (...) suficientă nu numai pentru a se simţi încrezătoare, ci şi pentru a merge înainte”.
El recunoaşte că inflaţia, estimată la 7,5-8% la sfârşitul anului, este prea mare şi a promis măsuri, însă şeful statului rus s-a felicitat înainte de toate de creşterea economică, estimată la 3,5% în 2023.
”Aata înseamnă că ne-am recuperat întârzierea şi că am făcut un mare pas înainte”.
Rusia continuă să vândă destul de multe hidrocarburi pentru a-şi finanţa efortul de război, iar industria a fost reorientată către comenzi de stat de armament şi muniţie.
Economia rusă pare astfel că a absorbit şocul imediat al sancţiunilor, însă efectele lor pe termen lung pot fi devastatoare, în contextul în care este ruptă de anumite tehnologii de vârf şi de porţiuni întregi ale sistemului bancar internaţional.
Pe plan diplomatic, Moscova poate fi satisfăcută de faptul că-i vede pe susţinătorii din Occident ai Ucrainei certându-se pe tema continuării ajutorului militar şi asupra perspectivelor aderării Ucrainei la UE.
Într-un ultim exemplu, joi, premierul ungar Viktor Orban a declarat la sosirea la un summit european, la Bruxelles, că UE ”nu se află în poziţia” de a deschide negocieri de aderare.
”Nu-i oferiţi o victorie” lui Vladimir Putin, le-a cerut joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski celor 27 de state membre UE, subliniind că nu este momentul ”ezitării şi jumătăţilor de măsură”.
OPOZIŢIA, ERADICATĂ
Potrivit televiziunii ruse, peste două milioane de întrebări i-au trimise lui Vladimir Putin la emisiunea de joi, care acoperă subiecte de la Ucraina şi până la probleme de viaţă de zi cu zi.
Ca în fiecare an, unele doleanţe ale cetăţenilor sunt aproape rezolvate în direct.
Joi, copii i s-au adresat lui Putin şi au obţinut renovarea unei săli de sport din Crimeea, un teritoriu ucrainean anexat.
Acest maraton de întrebări şi răspunsuri este o ocazie ca Putin să-şi facă campanie, la o săptămână după ce şi-a anunţat ambiţia de a rămâne la Kremlin cel puţin până în 2030, când va împlini vârsta de 78 de ani.
Opoziţia a fost eradicată atât de metodic de către Kremlin, încât scrutinul din martie 2023 pare o formalitate.
Principalul său critic, activistul anticorupţie încarcerat Aleksei Navalnîi este de negăsit de peste o săptămână. El ar fi putut să fie transferat către o colonie penitenciară în condiţii de detenţie şi mai dure, unde să-şi ispăşească o pedeapsă de 19 ani de închisoare cu privire la ”extremism”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...