Rusia a marcat joi victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, la două zile după ce Vladimir Putin şi-a reconfirmat dominaţia autocrată printr-un al cincilea mandat prezidenţial, în timp ce relaţiile cu Occidentul se prăbuşesc şi mai mult din cauza intervenţiei trupelor ruseşti în Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - Parada din Piaţa Roşie s-a încheiat după nici o oră, cu o demonstraţie a aviaţiei, avioanele survolând Piaţa Roşie din Moscova şi lansând dâre de fum în culorile drapelului Rusiei.

După paradă, şeful statului rus, alături de oaspeţii săi de rang înalt - preşedinţii Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, Guineei-Bissau, Umaru Sisoku Embalo, Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, Kârgâzstanului, Sadîr Japarov, Cubei, Miguel Diaz-Canel, Laosului, Thongloun Sisulit, Tadjikistanului, Emomali Rahmon, Turkmenistanului, Serdar Berdîmuhamedov, Uzbekistanului, Şavkat Mîrzioev - a traversat Piaţa Roşie până la Grădina Alexandru.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Putin a mers aproape tot drumul alături de omologul său din Guineea-Bissau, cu care a comunicat activ cu ajutorul unui translator, menţionează TASS.

La Flacăra Eternă de la Mormântul Soldatului Necunoscut, cinci militari ai Regimentului Prezidenţial au depus o jerbă de flori din trandafiri roşu închis, legată cu o panglică a Sfântului Gheorghe, în numele preşedinţilor. Liderii înşişi au adus buchete de trandafiri la memorial şi a fost intonat imnul naţional rusesc.

UPDATE - Discursul lui Vladimir Putin la parada militară a menţionat explicit războiul actual din Ucraina, care a fost demonizată în tandem cu Occidentul, dar a avut grijă să amintească şi de lupta Chinei împotriva Japoniei, în condiţiile în care liderul de la Beijing, Xi Jinping, se află în turneu în Europa.

„Respingem pretenţiile de exclusivitate ale oricărui stat sau alianţă. Ştim unde duc astfel de ambiţii exorbitante. Rusia va face totul pentru a preveni o ciocnire globală, dar, în acelaşi timp, nu vom permite nimănui să ne ameninţe. Forţele noastre strategice sunt mereu în alertă”, a avertizat Putin.

„Aş dori să subliniez faptul că Rusia nu a minimalizat niciodată importanţa celui de-al doilea front şi a asistenţei Aliaţilor. Onorăm curajul tuturor soldaţilor din coaliţia anti-Hitler, al luptătorilor din rezistenţă, al luptătorilor clandestini, al partizanilor şi curajul poporului chinez, care a luptat pentru independenţa sa împotriva agresiunii Japoniei militariste. Şi ne vom aminti mereu, niciodată, niciodată nu vom uita lupta noastră comună şi tradiţiile inspirate de alianţă”, a menţionat liderul de la Kremlin.

În condiţiile în care invazia rusă din Ucraina a intrat în cel de-al treilea an, liderul de la Kremlin a ţinut să scoată în evidenţă cel de-al treilea an al războiului împotriva lui Hitler, susţinând că sovieticii luptau singuri împotriva tuturor. „În primii trei ani lungi şi dificili ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, Uniunea Sovietică, toate republicile fostei Uniuni Sovietice au luptat cu naziştii practic unul la unul, în timp ce aproape întreaga Europă lucra pentru puterea militară a Wehrmachtului”, a afirmat Putin.

El a recunoscut, pe de altă parte, pierderile grele suferite de Rusia pe frontul din Ucraina şi, la fel ca în alocuţiunea de la învestirea sa pentru al cincilea mandat prezidenţial, a subliniat că războiul a ajuns într-un moment de cotitură. „Sărbătorim Ziua Victoriei în contextul unei operaţiuni militare speciale. Toţi participanţii acesteia - cei din linia întâi, de pe linia de contact - sunt eroii noştri. Ne înclinăm în faţa statorniciei şi sacrificiului de sine, a altruismului dumneavoastră. Întreaga Rusie este alături de voi. Veteranii noştri cred în voi şi sunt îngrijoraţi pentru voi. Implicarea lor spirituală în destinele şi faptele voastre leagă de nezdruncinat generaţia de eroi ai Patriei”, a punctat Putin.

DISCURSUL INTEGRAL AL LUI VLADIMIR PUTIN LA PARADA DE 9 MAI

„Dragi cetăţeni ai Rusiei! Dragi veterani!

Tovarăşi soldaţi şi marinari, sergenţi şi subofiţeri, aspiranţi şi subofiţeri!

Tovarăşi ofiţeri, generali şi amirali!

Luptători, comandanţi, soldaţi din prima linie - eroi ai operaţiunii militare speciale!

Vă felicit cu ocazia Zilei Victoriei! Cea mai importantă sărbătoare a noastră, cu adevărat naţională, sacră! Ne onorăm părinţii şi bunicii, străbunicii. Ei şi-au apărat pământul natal şi au zdrobit nazismul, au eliberat popoarele Europei, au atins culmile vitejiei militare şi ale strădaniei.

Astăzi vedem cum adevărul despre cel de-al Doilea Război Mondial este distorsionat. Îi împiedică pe cei care sunt obişnuiţi să îşi construiască politica lor în esenţă colonială pe ipocrizie şi minciună. Ei demolează monumentele comemorative ale adevăraţilor luptători împotriva nazismului, îi pun pe piedestal pe trădătorii şi colaboratorii naziştilor, şterg memoria eroismului şi nobleţei soldaţilor-liberatori, a marelui sacrificiu pe care l-au făcut în numele vieţii.

Revanşismul, batjocorirea istoriei şi dorinţa de a-i justifica pe actualii adepţi ai naziştilor fac parte din politica generală a elitelor occidentale de a alimenta din ce în ce mai multe conflicte regionale, ostilitatea interetnică şi interreligioasă şi de a limita centrele suverane şi independente de dezvoltare mondială.

Respingem pretenţiile de exclusivitate ale oricărui stat sau alianţă. Ştim unde duc astfel de ambiţii exorbitante. Rusia va face totul pentru a preveni o ciocnire globală, dar, în acelaşi timp, nu vom permite nimănui să ne ameninţe. Forţele noastre strategice sunt mereu în alertă.

Occidentul ar vrea să uite lecţiile celui de-al Doilea Război Mondial, dar noi ne amintim că soarta omenirii a fost decisă în bătăliile grandioase de la Moscova şi Leningrad, Rjev, Stalingrad, Kursk şi Harkov, Minsk, Smolensk şi Kiev, în bătălii grele şi sângeroase de la Murmansk până în Caucaz şi Crimeea.

În primii trei ani lungi şi dificili ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, Uniunea Sovietică, toate republicile fostei Uniuni Sovietice au luptat cu naziştii practic unul la unul, în timp ce aproape întreaga Europă lucra pentru puterea militară a Wehrmachtului.

Aş dori să subliniez faptul că Rusia nu a minimalizat niciodată importanţa celui de-al doilea front şi a asistenţei Aliaţilor. Onorăm curajul tuturor soldaţilor din coaliţia anti-Hitler, al luptătorilor din rezistenţă, al luptătorilor clandestini, al partizanilor şi curajul poporului chinez, care a luptat pentru independenţa sa împotriva agresiunii Japoniei militariste. Şi ne vom aminti mereu, niciodată, niciodată nu vom uita lupta noastră comună şi tradiţiile inspirate de alianţă.

Dragi prieteni!

Rusia trece acum printr-o perioadă dificilă, de piatră de hotar. Soarta Patriei, viitorul ei depinde de fiecare dintre noi.

Astăzi, de Ziua Victoriei, ne dăm seama de acest lucru şi mai acut şi mai clar şi ne uităm invariabil la generaţia învingătorilor - curajoşi, nobili şi înţelepţi, la capacitatea lor de a păstra prietenia şi de a îndura adversitatea, de a fi întotdeauna încrezători în ei înşişi şi în ţara lor, de a iubi Patria cu sinceritate şi din toată inima.

Sărbătorim Ziua Victoriei în contextul unei operaţiuni militare speciale. Toţi participanţii acesteia - cei de pe linia întâi, de pe linia de contact - sunt eroii noştri. Ne înclinăm în faţa statorniciei şi sacrificiului de sine, a altruismului dumneavoastră. Întreaga Rusie este alături de voi. Veteranii noştri cred în voi şi sunt îngrijoraţi pentru voi. Implicarea lor spirituală în destinele şi faptele voastre leagă de nezdruncinat generaţia de eroi ai Patriei.

Astăzi ne plecăm capetele în faţa memoriei luminoase a tuturor celor cărora Marele Război Patriotic le-a luat viaţa. În memoria fiilor, fiicelor, taţilor, mamelor, bunicilor, străbunicilor, soţilor, soţiilor, fraţilor, surorilor, rudelor şi prietenilor.

Ne plecăm capetele în faţa veteranilor Marelui Război Patriotic care ne-au părăsit. Ne plecăm capetele în faţa memoriei civililor ucişi de bombardamentele barbare şi de atacurile teroriste ale neonaziştilor. În faţa camarazilor noştri de arme care au căzut în lupta împotriva neonazismului, în lupta dreaptă pentru Rusia.

(Putin cere un minut de reculegere).

Stimaţi veteranii noştri, camarazi, prieteni!

Ziua de 9 Mai este întotdeauna o zi foarte emoţionantă, emoţionantă. Fiecare familie îşi onorează eroii, se uită la fotografii, la chipuri dragi şi iubite, îşi aminteşte de rude, de poveştile lor despre cum au luptat şi au muncit.

Ziua Victoriei uneşte toate generaţiile. Mergem înainte, bazându-ne pe tradiţiile noastre vechi de secole şi suntem încrezători că împreună vom asigura un viitor liber şi sigur pentru Rusia, pentru poporul nostru unit!

Glorie vitejilor Forţelor Armate! Pentru Rusia! Pentru victorie! Ura!”

UPDATE - Vladimir Putin şi-a început discursul de Ziua Victoriei reluând atacurile asupra Occidentului. „Occidentul încearcă să denatureze adevărul despre cel de-al Doilea Război Mondial, deoarece se amestecă în politica colonială”, a declarat Vladimir Putin.

Cu toate acestea, el a dat asigurări că Rusia va face totul pentru a preveni o conflagraţie globală.

UPDATE: Vladimir Putin a apărut pe podiumul din faţa Pieţei Roşii. 

Parada a început cu purtarea Drapelului Rusiei şi a Drapelului Victoriei în Piaţa Roşie.

Foto: captură video
Foto: captură video

Parada este sub comanda comandantului-şef al Forţelor Terestre, generalul de armată Oleg Saliukov.

Parada în cinstea celei de-a 79-a aniversări a Victoriei a început cu salutul ministrului apărării, Serghei Şoigu, şi uralele soldaţilor. La Moscova, ninge.

Foto: kremlin.ru
Foto: kremlin.ru

9.000 de militari iau parte la paradă şi, în premieră, inclusiv soldaţi care participă la „operaţiunea specială” din Ucraina, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Anterior, susţine agenţia TASS, un tanc T-70, al cărui echipaj a luat parte la asaltul asupra oraşului (ucrainean) Melitopol din 1943, a străbătut străzile oraşului în cadrul festivităţilor de Ziua Victoriei. Melitopol este unul dintre oraşele cucerite de ruşi după invazia asupra Ucrainei din februarie 2022.

Înainte de parada de Ziua Victoriei din Piaţa Roşie, Vladimir Putin s-a întâlnit personal cu liderii străini invitaţi ca oaspeţi în Sala Armelor de la Kremlin.

Printre spectatorii nelipsiţi de la parada de 9 Mai este şi patriarhul Kirill, un ajutor de nădejde pentru Putin.

Foto: kremlin.ru
Foto: kremlin.ru

ŞTIREA INIŢIALĂ: 

Vremea s-ar putea însă să nu-l ajute prea mult pe Putin pentru a marca acest moment cu fast, întrucât la Moscova este neobişnuit de frig, cu temperaturi spre zero grade. Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a dat însă asigurări că vremea nu a fost niciodată un obstacol pentru desfăşurarea ceremoniilor din Piaţa Roşie, potrivit agenţiei TASS.

Vladimir Putin, care a urcat la putere la doar opt ani după destrămarea Uniunii Sovietice, va vorbi la parada de Ziua Victoriei din Piaţa Roşie, deşi va fi expus mai puţin echipament militar decât la paradele de dinaintea invaziei Rusiei în Ucraina din 2022, relatează Reuters.

Putin prezintă acum războiul ca parte a unei lupte sacre cu Occidentul, despre care spune că nu ţine seama de rolul jucat de Uniunea Sovietică în înfrângerea Germaniei naziste şi nici de lecţia că nici Napoleon Bonaparte şi nici Adolf Hitler nu au putut învinge Rusia.

"Vreau să mă înclin în faţa eroilor noştri, a participanţilor la operaţiunea militară specială, în faţa tuturor celor care luptă pentru Patrie", a declarat Putin în momentul în care a depus marţi jurământul pentru un nou mandat de preşedinte.

Şeful Kremlinului, în vârstă de 71 de ani, a promis victoria în acest război, în care forţele ruseşti avansează împotriva forţelor ucrainene, în ciuda ajutorului de sute de miliarde de dolari din partea Statelor Unite şi a aliaţilor săi.

Ucraina şi Occidentul spun că Putin este angajat într-o acaparare de teritorii în stil imperial şi au promis să învingă Rusia, care controlează în prezent aproximativ o cincime din Ucraina, inclusiv Crimeea, şi părţi din patru regiuni din estul Ucrainei. Moscova spune că aceste teritorii, care au făcut parte cândva din Imperiul Rus, fac acum din nou parte din Rusia.

Uniunea Sovietică a pierdut 27 de milioane de oameni în cel de-al Doilea Război Mondial, inclusiv multe milioane în Ucraina, dar în cele din urmă a împins forţele naziste înapoi la Berlin, unde Hitler s-a sinucis, iar steagul roşu al victoriei sovietice a fost ridicat deasupra Reichstagului în 1945. Capitularea necondiţionată a Germaniei naziste a intrat în vigoare la ora 23:01 la 8 mai 1945, marcată ca "Ziua Victoriei în Europa" de către Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite. La Moscova însă era deja 9 mai, care a devenit "Ziua Victoriei" Uniunii Sovietice în ceea ce ruşii numesc Marele Război Patriotic din 1941-45.

Paradele de Ziua Victoriei au loc în toate marile oraşe de pe cele 11 fusuri orare ale Rusiei. Parada de la Moscova începe la ora 10:00, dar presa rusă a relatat că va fi mai puţin echipament militar decât în anii de dinaintea războiului din Ucraina.

Spre deosebire de unele dintre paradele din trecut, nu vor fi prezenţi lideri din Occident. Rusia a precizat că ambasadorii ţărilor "neprietenoase" - în general Occidentul şi cele care sprijină Ucraina - nu au fost invitaţi la paradă.

Vor fi, în schimb, prezenţi liderii din Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Cuba, Laos şi Guineea-Bissau.

Între timp, în Ucraina, rachete ruseşti au lovit peste noapte infrastructuri, iar în paralel au avut loc mai multe atacuri cu drone pe teritoriul rusesc.

Nici Rusia, nici Ucraina nu publică date fiabile privind numărul de oameni pe care i-au pierdut în război, deşi estimările serviciilor de informaţii occidentale plasează numărul total de morţi şi răniţi la câteva sute de mii.

Oficialii ruşi avertizează că războiul din Ucraina intră în cea mai periculoasă fază de până acum - Putin a avertizat în repetate rânduri cu privire la riscul unui război mult mai amplu care să implice cele mai mari puteri nucleare ale lumii. Criza s-a adâncit în ultimele săptămâni: Preşedintele american Joe Biden a semnat un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina; Marea Britanie a declarat că Ucraina are dreptul de a lovi Rusia cu armele britanice; iar preşedintele francez Emmanuel Macron a refuzat să excludă trimiterea de trupe franceze pentru a lupta împotriva forţelor ruseşti.

Rusia a reacţionat luni, anunţând că va exersa desfăşurarea de arme nucleare tactice în cadrul unui exerciţiu militar, după ceea ce Moscova a spus că sunt ameninţări din partea Franţei, Marii Britanii şi Statelor Unite.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.