Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat vineri cu un ”răspuns simetric” testului recent al Statelor Unite al unei rachete cu rază internediară de acţiune, primul astfel de test american după Războiul Rece, care alimentează temeri cu privire la o nouă cursă a înarmării nucleare, relatează AFP.
”Ordon ministerelor ruse ale Apărării şi de Externe (...) să analizeze nivelul ameninţării create la adresa ţării noastre de actele Statelor Unite şi să ia măsuri exhaustive în vederea pregătirii unui răspuns simetric”, a declarat Vladimir Putin într-o reuniune a Consiliului de Securitate.
Acest test american, efectuat duminică, de pe Insula San Nicolas, în largul Californiei (vest), potrivit Pentagonului, a consfinţit moartea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), care abolea - doar în cazul Rusiei şi Statelor Unite - rachetele terestre cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Acest tratat - a cărui semnare, la sfârşitul Războiului Rece, în 1987, a pus capăt crizei rachetelor în Europa, declanşată de desfăşurarea pe continent a unor rachete sovietice de tip SS-20 cu focoase nucleare - a fost suspendat în mod oficial de ambele puteri rivale la îneputul lui august, după un dialog al surzilor..
Rusia şi China au condamnat imediat acest test efectuat duminică, denunţând riscul unei ”escladări a tensiunilor militare” şi o relansare a cursei înarmării nucleare.
”Este evident că (testul american de rachetă) nu este rezultatul unei improvizaţii, ci o za într-un lanţ de evenimente planificate de mult timp”, a apreciat Putin vineri.
”Asta nu face decât să confirme fundamentul îngrijorărilor noastre exprimate anterior”, a adăugat el.
”ÎNCĂLCARE EVIDENTĂ”
De la începutul anului, Moscova şi Washingtonul se acuză neîncetat de încălcatrea Tratatului INF.
Americanii vizează racheta rusă Novator de tip 9M729 - cu o rază de acţiune de 1.500 de kilometri, acuză ei, ceea ce Moscova dezminte.
Rusia denunţă, la rândul său, sistemul american antirachetă AEGIS Ashore desfăşurat în România şi Polonia, temându-se că acesta ar putea fi folosit în vederea lansării de rachetă de croazieră vizând teritoriu rus.
”Acum, o încălcare este evidentă. Este inutil să se conteste”, a denunţat Putin.
”Însă asta ridică acum această întrebare: cum vom putea afla ce se va desfăşura în România şi în Polonia?”, a continuat el.
Preşedintele rus consideră că ”adevăratele intenţii” ale Statelor Unite sunt ”să desfăşoare în diverse regiuni din lume rachete interzise anterior”.
Însă desfăşurarea lor în Europa şi în Asia ”ne atinge interesele de bază, pentru că sunt în apropierea frontierelor noastre”, a subliniat Putin.
”Noi nu am vrut niciodată, nu vrem şi nu ne vom antrena într-o cursă a înarmării, foarte costisitoare şi distructivă pentru economia noastră”, a dat el, însă, asigurări.
Potrivit lui Putin, Rusia ”rămâne în continuare deschisă unui dialog constructiv şi de la egal la egal cu Statele Unite, în vederea restabilirii încrederii şi consolidării securităţii internaţionale”.
După sfârşitul Tratatului INF, se mai află în vigoare un singur acord nuclear bilateral între Moscova şi Washington, Tratatul START, care menţine arsenalele nucleare ale celor două ţări sub nivelul din timpul Războiului Rece. Acest tratat expiră în 2021.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...