Partidul Visul Georgian, aflat la putere în Georgia, a anunţat joi retregerea unui proiect de ”lege rusească” privind ”agenţi străini” care viza presa şi ONG-urile, care a declanşat în ultimele zile manifestaţii masive, reprimate dur, în această fostă republică sovietică din Caucaz, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În calitate de partid de guvernământ responsabil faţă de fiecare membru al societăţii, am decis să retragem în mod necondiţionat acest proiect de lege pe care-l susţineam”, a anunţat într-un comunicat publicat pe site Partidul Visul Georgian.

Delegaţia Uniunii Europene în Georgia a salutat joi această decizie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Salutăm anunţul partidului aflat la putere cu privire la retragerea proiectului de lege despre «influenţa străină»”, anunţă într-in mesaj postat pe Twitter Delegaţia europeană la Tbilisi.

”Încurajăm toţi liderii politici din Georgia să reia reformele proeuropene”, subliniază ea.

Partide de opoziţie georgiene au anunţat că vor continua să manifesteze împotriva Guvernului, în pofida retragerii proiectului de lege.

Mobilizarea ”nu se va opri atât timp cât nu vor exista garanţii că Georgia este angajată hotărât pe o cale prooccidentală”, anunţă ele şi îndeamnă la noi manifestaţii joi şi la eliberarea a zeci de protestatari din detenţie.

LEGE ASEMĂNĂTOARE ÎN RUSIA

Visul Georgian face acest anunţ la o zi după manifestaţii masive la Tbilisi, în timpul cărora poliţia a folosit grenade lacrimogene şi tunuri cu apă, pentru a dispersa zeci de mii de oameni adunaţi în apropierea Parlamentului.

Contestarea a fost declanşată de adoptarea, la 7 martie, în prima lectură, a unui proiect de le lege care prevede că ONG-urile şi instituţiile de presă care primesc peste 20% din finanţări din străinătate să fie obligate să se înregistreze ca ”agenţi străini”, altfel riscând să fie amendate.

Critici denunţă acest text ca fiind inspirat dintr-o lege asemănătoare din Rusia, unde Kremlinul o foloseşte ca instrument de reprimare a presei independente, a organizaţiilor de apărarea drepturilor omului şi opozanţilor.

Visul Georgian apreciază în comunicatul său că acest proiect de lege a fost ”prezentat într-o lumină proastă şi în mod înşelător”.

El anunţă însă că lansează consultări publice pentru a ”explica mai bine” scopul textului.

Partidul aflat la putere nu închide, astfel, în mod definitiv, uşa unui nou viitor proiect de lege de acest fel în Parlament.

ASPIRAŢII PROOCCIDENTALE

Manifestaţiile care au zguduit Georgia marţi şi miercuri fac parte dintr-o amplă criză politică în această ţară din Caiucaz.

Această fostă republică sovietică, marcată de un război-fulger rusesc de opt zile în 2008, are ambiţia să adere la Uniunea Europeană (UE) şi NATO, o orientarea care a apărut după Revoluţia Trandafirilor din 2003.

Această revoluţie l-a adus la putere pe prooccidentalul Mihail Saakaşvili, aflat în prezent în închisoare, de unde denunţă o răzbunare politică.

Însă o serie de măsuri recente ale actualului Guvern de la Tbilisi - precum proiectul de lege privind ”agenţii străini” - au semănat îndoiala cu privire la aspitraţiile sale prooccidentale, iar opoziţia acuză Executivul de susţinerea Rusiei împotriva Ucrainei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.