Parlamentul britanic a respins marţi, cu doar 73 de zile înaintea Brexitului, singurul plan în vederea unei ieşiri ordonate din Uniunea Europeană (UE), transmite BBC News. Acordul a fost respins cu 432 la 202 voturi. În Parlamentul britanic urmează să fie iniţiată o moţiune de cenzură împotriva Guvernului May, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 

 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

UPDATE: Moţiune de cenzură a Guvernului May miercuri, în urma respingerii acordului Brexitului

Parlamentul britanic urmează să organizeze o moţiune de cenzură a Guvernului, după ce a respins marţi, într-un vot zdrobitor, acordul Brexitului, relatează The Associated Press.

Premierul Theresa May a declarat că guvernul este necesar să ştie dacă mai este susţinut în Camera Comunelor.

Parlamentarii urmează să se prinunţe în acest sens printr-o moţiune de cenzură miercuri, a anunţat ea.

Prin această declaraţie, după respingerea acordului Brexitului cu 432 la 202 voturi, May a evitat ca liderul Partidului Laburist Jeremy Corbyn să ceară o moţiune de cenzură.

Liderul laburist i-a îndemnat pe parlamentari să respingă acordul retragerii încheiat de Guvern cu UE şi să declanşeze alegeri anticipate.

Parlamentul a respins acordul Brexitului cu un vot copleşitor, aruncând Regatul Unit într-o criză, cu doar zece săptămâni înainte ca ţara să părăsească Uniunea Europeană, scrie The Associated Press.

Camera Comunelor s-a pronunţat cu 432 la 202 voturi împotriva acordului încheiat de Guvernul Theresei May şi UE în noiembrie.

Aleşi atât proeuropeni, cât şi susţinători ai Brexitului au respins îndemnurile premierului de a susţine textul şi de a da curs rezultatului referendumului din iunie 2016 prin care britanicii s-au pronunţat în favoarea părăsirii Uniunii.

Această înfrângere o fragilizează pe May şi Guvernul, care au termen până luni să prezinte un ”plan B”.

În cazul în care nu este ratificat, regatul se îndreaptă către o ieşire dezordonată din UE la 29 martie, cu consecinţe economice şi sociale neclare.

Premierul britanic a declarat în Camera Comunelor, înainte de vot, că aceasta este o ”decizie istorică, ce va stabili viitorul ţării timp de generaţii”.

Este o decizie ”pe care fiecare dintre noi trebuie să o justifice şi să trpiască cu ea mulţi ani de-acum înainte”, a subliniat ea.

Încheind această dezbatere, May i-a îndemnat pe parlamentari să ”aleagă certitudinea în devafoarea incertitudinii”, să susţină acordul Brexitului şi să asigure o ireşire ordinată a Regatului Unit din UE la 29 martie.

Însă vorbele sale par că nu au fost auzite. Toate semnele arătau că acordul retragerii urma să arunce Brexitul în haos.

Pe de altă parte, Preşedintele Comisiei Europene (CE) s-a întors la Bruxelles pentru a gestiona probleme legate de Brexit pe măsură ce ar putea apărea, dupăvotul ratificării acordului retragerii.

Juncker s-a întors la Bruxelles de la o sesiune plenară a Parlamentului European, la Strasbourg, pentru a ”gestiona situaţia în urma votului din Camera Comunelor”, a declarat un oficial european sub protecţia anonimatului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.