Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declanşat miercuri cel mai înalt nivel de alertă sanitară la nivel internaţional împotriva unei creşteri a cazurilor de mpox în Africa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi (miercuri), Comitetul de urgenţe s-a reunit şi m-a infomat că, după părerea sa, situaţia constituie o urgenţă de sănătate publică de amploare internţaională. Am acceptat acest aviz”, a anunţat într-o conferinţă de prsă directorul general al OMS, dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Este o situaţie care ar trebui să ne îngrijoreze pe toţi”, a subliniat el.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Această boală - cunoscută în trecut sub numele de variola maimuţei - a fost înregistrată în 16 ţări africane începând din ianuarie 2022, iar în 2024 numărul cazurilor a crescut cu 160% faţă de anul precedent.

Numai directorul OMS poate lansa o urgenţă de sănătate publică internaţională, la consilierea unui Comitet al-hoc de experţi.

Cei 15 membri ai acestui Comitet care au participat la reuniune ”au estimat toţi” că se întrunesc criteriile declarării unei urgenţe de sănătate publică internaţională, a declarat unor jurnalişti preşedintele Grupului de experţi Dimie Ogoina.

Urgenţa de sănătate publică de amploare internaţională este cea mai înaltă alertă pe care OMS o poate declanşa.

OMS a luat deja o astfel de decizie în 2022, când o epidemie de mpox - care avea la bază clada 2b - s-a extins în întreaga lume.

EPIDEMIE CIRCUMSCRISĂ ÎN AFRICA

Însă epidemia actuală - care a izbucnit în Republica Democratică Congo (RDC) şi care este circumscrisă în prezent în Africa - are anumite specificităţi.

În primul rând este vorba despre un virus foarte contagios şi periculos.

Ea este provocată de clada 1 şi de o variantă încă şi mai peruculoasă - clada 1b. Rata moratlităţii acesteia este estimată la 3,6%.

Marţi, agenţia de sănătate a uniunii Fricane (UA) a declarat, la rândul său, o ”urgenţă de sănătate publică”, cel mai înalt nivel al său, împotriva unei epidemii tot mai mari de mpox pe continent şi a lansat un ”apel clar la acţiune” în vederea opririi răspândirii acesteia.

În total 38.465 de cazuri de mpox - cunoscută în trecut sub numele de variola maimuţei - au fost înregistrate în 16 ţări africane începând din ianuarie 2022 şi 1.456 de morţi şi o creştere cu 160% a cazurilor în 2024 în comparaţie cu anul precedent, potrivit unor date publicate săptămâna trecută de agenţia de sănătate Africa CDC.

”OMS se angajează, în zilele şi săptămânile următoare, să coordoneze riposta mondială, în colaborare strânsă cu fiecare dintre ţările afectate şi profitând de prezenţa sa pe teren în vederea prevenirii transmiterii, tratării persoanelor infectate şi salvării de vieţi”, a declarat presei directorul OMS.

În deschiderea reuniunii, el a avertizat că ”ne confruntăm cu mai multe epidemii diferite de clade în diverse ţări, cu moduri de transmitere diferite şi niveluri diferite de risc”.

O BOALĂ VIRALĂ

Mpoxul este o boală virală care se răspândeşte de la animal la om, însă care se transmite şi prin contact fizic strâns cu o persoană infectată de virus.

Clada 1b provoacă erupţii cutanate pe tot corpul, după ce tulpinile anterioare au fost caracterizate de erupţii şi leziuni localizate la gură, faţă sau părţile genitale.

Mpoxul a fost descoperit pentru prima oară la om în 1970, în actuala RDC - fostul Zair -, de unde s-a difuzat subtipul clada 1, limitat de atunci în principal la ţări din vestul şi centrul Africii, unde bolnavii sunt în general contaminaţi de animale infectate.

În 2022, o epidemie mondială - cauzată de subtipul clada 2 - a s-a extins în aproximativ 100 de ţări, în care boala nu era endemică şi afecta mai ales bărbaţi homosexuali şi bisexuali.

OMS a decretat atunci alerta maximă în iulie 2022 împotriva acestei creşteri a cazurilor în lume, iar apoi a ridicat-o la mai puţin de un an, în mai 2023.

Epidemia s-a soldat cu aproximativ 140 de morţi la aproximativ 90.000 de cazuri.

”În cursul lunii trecute, aproximativ 90 de cazuri de clada 1b au fost semnalate în patru ţări vecine RDC, care nu au semnalat niciodată anterior mpox: Burundi, Kenya, Rwanda şi Uganda”, a anmintit miercuri Tedros Adhanom Ghebreyesus în  faţa Comitetului.

Decretarea alertei maxime la nivel mondial ”poate permite OMS să accelereze fonduri în vederea intervenţiilor de urgenţă. În rest, rămân aceleaşi priorităţi, şi anume investirea în capacităţi de diagnostic, răspunsul sănătăţii publice, ajutarea în tratament şi vaccinare. Acest lucru nu va fi uşor”, avertizează o profesoară de la Universitatea Erasmus din Rotterdam, Marion Koopmans.

Acest lucru va permite totdată ”să se atragă atenţia asupra problemei mpox în afara Africii”, în contextul în care epidemia din 2022 nu a fost încă controlată, apreciază ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.