Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a subliniat vineri că ”mai este treabă de făcut” până la un acord asupra primei faze a negocierilor Brexitului, în decembrie, sporind presiunea asupra premierului britanic Theresa May, care speră, la rândul ei, un răspuns ”pozitiv” din partea UE, relatează AFP.
Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a subliniat vineri că ”mai este treabă de făcut” până la un acord asupra primei faze a negocierilor Brexitului, în decembrie, sporind presiunea asupra premierului britanic Theresa May, care speră, la rândul ei, un răspuns ”pozitiv” din partea UE, relatează AFP.
”Ceasul merge. Sper că vom fi în măsură să avem un acord în privinţa clauzelor divorţului la Consiliul European din decembrie, dar mai este încă treabă de făcut”, a declarat Juncker la sosirea la un summit european consacrat problemelor sociale, la Göteborg, în Suedia.
Premierul Theresa May, de asemenea prezentă în Suedia, aşteaptă, în ceea ce o priveşte, o undă verde din partea europenilor.
”Sper că UE va răspunde în mod pozitiv pentru ca să putem avansa împreună şi să ajungem la cele maii bune acoduri posibile pe viitor, care să fie benefice atât cetăţenilor Regatului Unit, cât şi celor din celelalte 27 de ţări din UE”, a spus ea la sosire.
May face parte dintre cei 25 - dintre 28 - de lideri ai Uniunii prezenţi la Summitul Social de la Göteborg.
În marja reuniunii ea urmează să se întâlnească tête à tête cu preşedintele Consiliului European Donald Tusk şi să evoce progresele negocierii Brexitului, dar şi cu omologii ei irlandez, polonez şi suedez.
La ultimul summit european, în octombrie, Cei 27 au făcut un gest în favoarea Londrei şi au acceptat să lanseze ”preparative interne” în vederea negocierii viitoare a unui acord comercial cu Regatul Unit.
Însă ei au avertizat că această a doua fază a negocierilor va avea loc abia după înregistrarea unor ”progrese semnificative” în cele trei dosare prioritare ale negocierilor cu privire la termenii divorţului între Regatul Unit şi Uniunea Europeană.
Aceste trei subiecte sunt spinoasa încheiere a socotelilor financiare ale Brexitului, soarta expatriaţilor europeni şi britanici după divorţ, programat la sfârşitul lui martie 2019, şi consecinţele despărţirii asupra Irlandei.
Cei 27 de şefi de stat şi guverne urmează să hotărască la summitul de la jumătatea lui decembrie, la Bruxelles, dacă dau sau nu undă verde celei de a doua faze a negocierilor cu Londra.
Premierul irlandez Leo Varadkar, a cărui ţară se află în prima linie a discuţiilor în curs, a apreciat că este ”cu siguranţă posibil” să se ajungă la concluzii în decembrie.
”Dar dacă aşteptăm până la Anul Nou sau dacă trebuie să ne aşteptăm la concesii suplimentare, aşa să fie”, a adăugat el.
În pofida îndemnurilor repetate ale europenilor ca britanicii să-şi clarifice ofertele în cele trei dosare prioritare, ministrul britanic de Externe Boris Johnson a apreciat vineri dimineaţa, într-o vizită la Dublin, că de-acum este ”logic” să se treacă la faza a doua a negocierilor.
Colegul său însărcinat cu Brexitul David Davis a îndemnat UE, în paralel, la BBC, la un compromis.
Leo Varadkar consideră că Guvernul britanic a decis să meargă ”mai departe” decât îi cere votul poporului britanic.
”Guvernul britanic a decis că Regatul Unit ar trebui să părăsească Uniunea vamală, că va părăsi piaţa unică. Ei au retras astea de pe masa (negocierilor) înainte să vorbim despre schimburi comerciale”, a subliniat irlandezul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...