Democratul Joe Biden a anunţat, duminică seară, că se retrage din campania de realegere în funcţia de preşedinte al SUA, afirmând că "este în interesul partidului şi al ţării". El a precizat că o susţine pentru nominalizare pe Kamala Harris, prima femeie care deţinut funcţia de vicepreşedinte al SUA şi primul cetăţean american de culoare în această funcţie. Harris s-a declarat onorată de sprijinul lui Biden şi este convinsă că democraţii îl pot învinge pe Donald Trump.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Casa Albă anunţă că Joe Biden îşi va duce mandatul de preşedinte până la capăt
CITEȘTE ȘI JD Vance: Kamala Harris a minţit timp de aproape patru ani cu privire la capacitatea mintală a lui Biden
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank
CITEȘTE ȘI Reacţia Kremlinului la retragerea lui Biden: Mai sunt încă patru luni până la alegeri, se pot schimba multe. Prioritatea pentru noi este operaţiunea militară specială
CITEȘTE ȘI Barack Obama, după retragerea lui Biden: A fost unul dintre cei mai importanţi preşedinţi ai Americii şi un patriot de cel mai înalt rang
CITEȘTE ȘI Reacţii ale investitorilor după retragerea lui Joe Biden din cursa prezidenţială americană
CITEȘTE ȘI De la dezbaterea televizată dezastruoasă cu Trump, până la retragere. Cum s-a destrămat totul pentru Biden în mai puţin de o lună
CITEȘTE ȘI Kamala Harris, după retragerea lui Biden din cursa pentru Casa Albă: Intenţia mea este să câştig nominalizarea democrată. Vom lupta împreună. Şi vom câştiga împreună
CITEȘTE ȘI Trump, reacţie după anunţul retragerii lui Biden: A fost de departe cel mai prost preşedinte din istoria ţării noastre
CITEȘTE ȘI UPDATE - Joe Biden îşi anunţă susţinerea pentru Kamala Harris: Democraţi, este timpul să ne unim şi să-l învingem pe Trump / Cine este Kamala Harris, prima femeie şi primul american de culoare care ocupă funcţia de vicepreşedinte al SUA

Joe Biden a făcut anunţul retragerii printr-o scrisoare postată pe reţelele sociale:

Dragi compatrioţi americani,

În ultimii trei ani şi jumătate, am făcut progrese mari ca naţiune.

Astăzi, America are cea mai puternică economie din lume. Am făcut investiţii istorice în reconstrucţia naţiunii noastre, în reducerea costurilor medicamentelor pe bază de reţetă pentru persoanele în vârstă şi în extinderea asistenţei medicale accesibile pentru un număr record de americani. Am oferit îngrijiri extrem de necesare unui milion de veterani expuşi la substanţe toxice. Am adoptat prima lege privind siguranţa armelor în ultimii 30 de ani. Am numit prima femeie afro-americană la Curtea Supremă. Şi am adoptat cea mai importantă legislaţie privind clima din istoria lumii. America nu a fost niciodată mai bine poziţionată pentru a conduce decât suntem astăzi.

Ştiu că nimic din toate acestea nu ar fi putut fi făcut fără voi, poporul american. Împreună, am depăşit o pandemie care apare o dată într-un secol şi cea mai gravă criză economică de la Marea Criză Economică. Ne-am protejat şi conservat democraţia. Şi am revitalizat şi consolidat alianţele noastre în întreaga lume.

A fost cea mai mare onoare a vieţii mele să vă fiu preşedinte. Şi, deşi intenţia mea a fost să candidez pentru realegere, cred că este în interesul partidului meu şi al ţării să mă retrag şi să mă concentrez exclusiv asupra îndeplinirii îndatoririlor mele ca preşedinte pentru restul mandatului.

Mă voi adresa naţiunii în cursul acestei săptămâni cu mai multe detalii despre decizia mea.

Pentru moment, permiteţi-mi să îmi exprim profunda recunoştinţă faţă de toţi cei care au muncit din greu pentru a mă vedea reales. Vreau să îi mulţumesc vicepreşedintelui Kamala Harris pentru că a fost un partener extraordinar în toată această activitate. Şi permiteţi-mi să-mi exprim aprecierea sinceră faţă de poporul american pentru credinţa şi încrederea pe care le-aţi avut în mine.

Cred astăzi ceea ce am crezut întotdeauna: că nu există nimic ce America nu poate face - atunci când o facem împreună. Trebuie doar să ne amintim că suntem Statele Unite ale Americii”, este comunicatul postat de Joe Biden în social media.

Preşedintele american, în vârstă de 81 de ani, era contestat de mai multe săptămâni, analiştii întrebându-se dacă este apt din punct de vedere fizic să îşi exercite funcţia pentru încă patru ani.

Este pentru prima dată în ultimele decenii când un preşedinte american renunţă la a candida pentru realegere, ceea ce aminteşte de decizia preşedintelui Lyndon Johnson de a nu candida pentru un al doilea mandat complet în 1968 - deşi decizia lui Biden vine cu luni mai târziu în campanie decât anunţul lui Johnson. Este, de asemenea, cea mai recentă evoluţie şocantă într-o campanie politică extrem de încărcată, care a inclus o tentativă de atentat la viaţa lui Trump.

Dar nici măcar tentativa de asasinat şi efectul său tumultuos asupra cursei nu au putut opri pierderea de sprijin cu care se confrunta Biden în rândul democraţilor din Congres, care au devenit din ce în ce mai convinşi că un eşec în noiembrie le va îneca şi competiţiile din buletinele de vot, notează CNN.

Aceasta pregăteşte terenul pentru încheierea unei cariere politice care s-a întins pe o jumătate de secol, o carieră în care Biden a intrat ca unul dintre cei mai tineri senatori din istoria SUA şi a ieşit ca cel mai în vârstă preşedinte al său.

Vârsta şi întrebările cu privire la facultăţile mintale ale preşedintelui au reprezentat cel mai mare handicap politic al lui Biden încă de la prima sa candidatură împotriva lui Trump în 2020. Prestaţia dezastruoasă a lui Biden la dezbaterea CNN din 27 iunie - în timpul căreia preşedintele a vorbit încet, a avut o privire glacială şi, la un moment dat, a părut să-şi piardă şirul gândurilor în mijlocul unei propoziţii, în timp ce adversarul său a oferit o prestaţie animată, dar în mare parte lipsită de date concrete - a adus aceste preocupări în prim-planul conversaţiei politice şi, în cele din urmă, a condamnat încercarea sa de realegere.

CITEȘTE ȘI BIOGRAFIE. Joseph R. Biden, considerat cândva prea tânăr pentru a fi unul dintre aleşi, este acum prea bătrân pentru a câştiga / Viaţa lui Biden, între triumful neaşteptat şi pierderea inimaginabilă

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.