Preşedintele francez Emmanuel Macron a deschis duminică evenimentul de lansare a Conferinţei privind viitorul Europei, o amplă consultare cu cetăţenii Uniunii pe care a iniţiat-o.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Este datoria noastră să rămânem optimişti şi ambiţioşi. În Uniunea noastră este nevoie de un nou suflu democratic şi acesta este motivul lansării Conferinţei privind viitorul Europei, pe care o lansăm astăzi”.

Macron a vorbit despre solidaritate şi despre o viziune comună. „Sunt foarte bucuros că sărbătorim această Zi a Europei printr-un angajament politic comun. Strasbourg este simbolul viu al unui oraş care refuză războiul pentru a insufla pace. Strasbourg este un simbol. Aici bate inima democraţiei europene. Modelul european, identitatea noastră profundă, acestea ne-au făcut să rezistăm în această criză. Am resistat împreună, printr-o Europă a solidatăţii. Nu am sacrificat vieţi pentru a menţine economia. Modelul nostru a rezistat în timp. Nu trebuie să lăsăm nimic să îl destabilizeze. Această criză ne-a atins vieţile la nivelul cel mai intim. Trebuie să regăsim suflarea democratică colectivă şi perspective pe termen lung clădind o viziune comună. Această conferinţă  privind viitorul Europei va fi un exerciţiu inedit: luăm pulsul continentului şi ne imaginăm viitorul nostru”, a spus Macron în discursul de deschidere, potrivit dna.fr.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

La evenimentul inaugural au livrat discursuri şi David Sassoli, preşedintele PE, Ursula von der Leyen, preşedinta CE, şi prim-ministrul portughez António Costa, reprezentând instituţiile UE, precum şi co-preşedinţii Comitetului executiv al Conferinţei.

Comitetul executiv a aprobat regulamentul de procedură, care stabileşte componenţa sesiunii plenare a Conferinţei privind viitorul Europei şi modul în care va funcţiona.

Textul aprobat cu ocazia Zilei Europei 2021 va completa normele care stabilesc modul în care platforma, grupurile şi sesiunea plenară a conferinţei pot transforma priorităţile, speranţele şi preocupările cetăţenilor în recomandări care pot fi puse în aplicare în mod concret. Acesta completează, de asemenea, normele adoptate anterior privind metodele de lucru ale comitetului executiv şi cele referitoare la participarea cetăţenilor.

În aceeaşi zi, Parlamentul European de la Strasbourg a găzduit evenimentul inaugural al Conferinţei privind viitorul Europei.

Contribuţia cetăţenilor va fi luată în considerare

Sesiunea plenară a conferinţei va fi alcătuită din 108 membri ai Parlamentului European, 54 reprezentanţi ai Consiliului (câte doi pentru fiecare stat membru) şi trei din partea Comisiei Europene, precum şi 108 reprezentanţi din partea tuturor parlamentelor naţionale, în condiţii de egalitate. Mai mult de o sută de cetăţeni europeni (108) vor participa pentru a discuta propunerile grupurilor de dezbatere şi ale platformei digitale multilingve: 80 reprezentanţi ai grupurilor de dezbatere europene, dintre care cel puţin o treime vor avea sub 25 de ani, şi 27 din partea grupurilor de dezbatere sau a evenimentelor naţionale (câte unul pentru fiecare stat membru), precum şi preşedintele Forumului European al Tineretului (European Youth Forum).

Vor participa, de asemenea, aproximativ 18 reprezentanţi ai Comitetului Regiunilor şi ai Comitetului Economic şi Social European, precum şi alţi opt, atât din partea partenerilor sociali, cât şi a societăţii civile. Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate va fi invitat atunci când va fi discutat rolul internaţional al UE. Pot fi invitaţi, de asemenea, reprezentanţi ai principalelor părţi interesate. Sesiunea plenară a conferinţei va respecta principiul egalităţii de gen.

Interacţiunile vor fi structurate tematic în jurul recomandărilor grupurilor de dezbatere şi al contribuţiilor primite pe platforma digitală multilingvă. Platforma este singurul loc în care vor fi colectate, analizate şi publicate contribuţiile de la toate evenimentele legate de conferinţă. În timp util, sesiunea plenară îşi va prezenta propunerile comitetului executiv, care va redacta un raport în deplină colaborare şi transparenţă cu sesiunea plenară şi va fi publicat pe platformă.

Rezultatul final al conferinţei va fi prezentat într-un raport către preşedinţia comună, în primăvara anului viitor. Cele trei instituţii vor examina rapid modalităţile de a da curs în mod concret acestui raport, fiecare în cadrul propriilor domenii de competenţă şi în conformitate cu tratatele.

Co-preşedintele comitetului executiv din partea Parlamentului, Guy Verhofstadt, a declarat: „Dorim să creăm un impuls ascendent real. Conferinţa va fi mult mai mult decât un exerciţiu de ascultare a opiniilor, va fi o modalitate de a implica cu adevărat cetăţenii în creionarea viitorului nostru european comun. Au fost puse bazele: experimente democratice digitale şi deliberative care nu au fost niciodată puse în practică la nivelul UE. Vom garanta că preocupările şi propunerile exprimate vor primi apoi un răspuns politic. Acest proces este nou şi captivant, şi începe astăzi”.

Secretarul de stat portughez pentru afaceri europene şi copreşedinte din partea Preşedinţiei Consiliului UE, Ana Paula Zacarias, a spus: „Venind de la Porto la Strasbourg, pentru a sărbători Ziua Europei şi lansarea Conferinţei privind viitorul Europei, mi-au venit în minte cuvintele preşedintelui Mario Soares atunci când, în 1976, a susţinut: regândirea Europei şi a viitorului său este o datorie permanentă a tuturor europenilor. Un efort comun care trebuie continuat în mod neîngrădit, având în vedere relevanţa istorică a obiectivelor noastre comune”.

Vicepreşedintele Comisiei pentru democraţie şi demografie şi copreşedinte, Dubravka Šuica, a declarat: „Această conferinţă este un exerciţiu fără precedent pentru UE. Creăm un spaţiu în care cetăţenii pot dezbate pe picior de egalitate cu reprezentanţii aleşi pentru a defini viitorul Europei. Nu am mai încercat să facem niciodată acest lucru, dar suntem încrezători că rezultatul va consolida atât Uniunea Europeană, cât şi democraţia noastră reprezentativă. Şi nu există o zi mai bună pentru a sărbători acest lucru decât la 9 mai”.

Comitetul executiv va stabili în curând data primei reuniuni plenare a conferinţei. Pregătirile pentru grupurile de dezbatere sunt în curs de desfăşurare, în timp ce numărul de participanţi şi de evenimente de pe platforma digitală multilingvă a conferinţei este în continuă creştere.

Conferinţa se angajează să acorde un spaţiu maxim tinerilor şi, în acest sens, pregătirile continuă pentru evenimentul tinerilor europeni (European Youth Event) organizat de Parlamentul European în octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.