Preşedintele american Joe Biden va vizita miercuri Israelul, a anunţat secretarul de stat american Antony Blinken în noaptea de luni spre marţi, după ce a avut o întâlnire de aproximativ opt ore cu premierul Benjamin Netanyahu şi cabinetul său de război la sediul militar Kirya al armatei israeliene din Tel Aviv, relatează The Times of Israel.
"Preşedintele Biden vine aici într-un moment critic pentru Israel", a spus Blinken, la Tel Aviv. "Preşedintele va reafirma solidaritatea Statelor Unite cu Israelul", a adăugat el.
După ce va efectua vizita de solidaritate în Israel, preşedintele SUA, Joe Biden, se va deplasa miercuri şi în Iordania, a anunţat, la Washington, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby. La Amman, şeful Casei Albe se va întâlni cu regele Abdullah al Iordaniei, dar şi cu preşedintele egiptean Abdel-Fattah el-Sissi şi cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, pentru a discuta despre situaţia umanitară din Gaza, a declarat Kirby.
Anunţurile au venit după ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a purtat luni seară aproape opt ore de discuţii cu cabinetul de război al premierului israelian Benjamin Netanyahu pe tema crizei umanitare în desfăşurare din Gaza.
Întâlnirea neaşteptat de lungă s-a prelungit până în zorii zilei de marţi, fiind întreruptă de sirene şi bubuituri, în timp ce sistemul de apărare antirachetă Iron Dome al Israelului intercepta rachete Hamas. Cei doi s-au adăpostit pentru scurt timp într-un buncăr în timpul unei alerte de raid aerian, scrie Reuters.
CITEȘTE ȘI Blinken şi Netanyahu s-au adăpostit într-un buncăr. Sirenele de raid aerian au răsunat la Tel Aviv în timp ce se întâlneauBlinken, principalul diplomat al Israelului, se afla în a cincea zi consecutivă de navetă diplomatică în regiune, revenind, luni seara, în Israel după ce a vizitat şase ţări arabe în patru zile. El urmează să revină acum la Amman, odată cu vizita lui Joe Biden.
Blinken a fost duminică în Egipt, unde a declarat că punctul de trecere a frontierei Rafah, controlat de egipteni, care duce în Gaza, se va redeschide în curând, dar un acord care să permită intrarea ajutoarelor şi plecarea unor cetăţeni străini nu s-a materializat încă.
Biden a avertizat că o nouă ocupaţie israeliană în Gaza ar fi o "mare greşeală" - una dintre declaraţiile sale cele mai ferme pentru a semnala Israelului nevoia de reţinere, în condiţiile în care criza umanitară din Gaza atinge niveluri critice.
Aproximativ 600.000 de persoane au fost strămutate din nordul enclavei, potrivit agenţiilor umanitare. Rezervele de alimente şi apă din Gaza sunt pe terminate.
SUA şi Israelul au convenit să elaboreze un plan care să permită ca ajutorul umanitar din partea naţiunilor donatoare şi a organizaţiilor multilaterale să ajungă la civilii din Gaza, a anunţat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în timpul unei declaraţii de presă făcute în noaptea de luni spre marţi la sediul Ambasadei SUA din Tel Aviv.
Blinken a spus că planul promovat de SUA va include "posibilitatea de a crea zone care să ajute la menţinerea civililor departe de pericol".
"Este esenţial ca ajutorul să înceapă să ajungă în Gaza cât mai curând posibil", a punctat Blinken.
Pe de altă parte, secretarul de stat a declarat că SUA sunt conştiente de faptul că Hamas ar putea încerca să confişte sau să distrugă aceste ajutoare odată ce vor intra în Gaza, dar afirmă că SUA vor descuraja astfel de acţiuni dacă se vor întâmpla şi vor lucra pentru a le preveni pe viitor.
Blinken a mulţumit Israelului pentru că a fost de acord cu acest plan şi a spus că preşedintele american Joe Biden aşteaptă cu nerăbdare să discute în continuare despre aceasta când va sosi miercuri în Israel.
MIŞCĂRI DE TRUPE AMERICANE
Între timp, Washingtonul a mutat un grup de atac pentru portavioane în estul Mediteranei şi urmează să mute un alt portavion în regiune în zilele următoare, mişcări despre care Blinken a spus că au ca scop descurajarea, nu provocarea.
Un oficial american, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că Bataan, o altă navă de război, se îndreaptă spre coastele Israelului şi va include o unitate expediţionară a marinei. Bataan ar putea juca un rol cheie într-o eventuală evacuare.
CITEȘTE ȘI Washington Post: Mii de marinari şi puşcaşii marini americani se îndreaptă spre Israel / Ce aduc portavioanele desfăşurate de SUA în estul Mediteranei - FOTOSeparat, Statele Unite au anunţat circa 2.000 de militari să fie pregătiţi să plece în 24 de ore dacă vor fi notificaţi în acest sens - în loc de 96 de ore de obicei. Este vorba de unităţi care să ofere asistenţă, cum ar fi ajutor medical, dacă va fi necesar.
CITEȘTE ȘI Pentagonul a anunţat 2.000 de soldaţi americani să fie pregătiţi pentru a fi desfăşuraţi în Orientul Mijlociu - presăStatele Unite nu pun "nicio condiţie" pentru sistemele militare pe care le furnizează Israelului în războiul său împotriva Hamas în Gaza, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby. "Ei au dreptul să se apere. Au dreptul să atace această ameninţare teroristă, iar noi vom continua să facem tot ce putem pentru a-i ajuta să facă acest lucru", a declarat Kirby, citat de The Times of Israel.
CITEȘTE ȘI SUA presează Israelul să elaboreze o strategie pentru scenariul în care ar răsturna regimul Hamas din GazaVorbind cu reporterii mai devreme, după întâlnirea cu Blinken, ministrul israelian al apărării Yoav Gallant a declarat: "Acesta va fi un război lung; preţul va fi ridicat. Dar vom câştiga pentru Israel şi poporul evreu şi pentru valorile în care cred ambele ţări".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.