Armenia a anunţat miercuri că va găzdui săptămâna viitoare un exerciţiu militar comun cu Statele Unite, un demers care ar putea irita Rusia, relatează Reuters.
Ministerul armean al Apărării a declarat că scopul exerciţiului "Eagle Partner 2023", care va avea loc în perioada 11-20 septembrie, este de a-şi pregăti forţele pentru a participa la misiuni internaţionale de menţinere a păcii. Ministerul nu a precizat cât de mult personal american şi armean va fi implicat în acest exerciţiu.
Ulterior, un purtător de cuvânt al armatei americane a declarat că vor participa 85 de soldaţi americani şi 175 de armeni. Pentagonul a precizat că americanii - inclusiv membri ai Gărzii Naţionale din Kansas, care are un parteneriat de formare de 20 de ani cu Armenia - vor fi înarmaţi cu puşti şi nu vor folosi armament greu.
În ciuda dimensiunii reduse a exerciţiului, Kremlinul a declarat că îl va urmări îndeaproape. "Desigur, astfel de ştiri provoacă îngrijorare, mai ales în situaţia actuală. Prin urmare, vom analiza în profunzime această ştire şi vom monitoriza situaţia", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Rusia are o bază militară în Armenia şi se consideră puterea predominantă în regiunea Caucazului de Sud, care până în 1991 a făcut parte din Uniunea Sovietică.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Moscova are o forţă de menţinere a păcii în regiune pentru a susţine un acord ce a pus capăt unui război între Armenia şi Azerbaidjan în 2020, al doilea pe care aceste două ţări vecine l-au purtat de la prăbuşirea Uniunii Sovietice.
Prim-ministrul armean Nikol Paşinian a declarat într-un interviu acordat în weekend unui ziar italian că Rusia nu a reuşit să protejeze Armenia împotriva a ceea ce el a numit agresiune continuă din partea Azerbaidjanului. El a sugerat că războiul Rusiei din Ucraina a făcut ca Moscova să nu mai fie în măsură să satisfacă toate nevoile de securitate ale Armeniei.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi reporterilor că nu este de acord cu remarcile lui Paşinian. "Rusia este o parte absolut integrantă a acestei regiuni", a spus el. "Rusia joacă un rol consistent, foarte important în stabilizarea situaţiei din această regiune şi vom continua să jucăm acest rol", a comentat Peskov.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.