Procesul de vot din Republica Moldova pentru alegerile prezidenţiale şi referendumul constituţional cu privire la aderarea la UE s-a finalizat. Secţiile de votare s-au închis la ora 21:00. Activitatea a patru secţii de votare din România, constituite pentru alegerile prezidenţiale şi referendumul constituţional din Republica Moldova, a fost prelungită cu o oră şi, respectiv, două ore. Pe măsură ce au început să fie procesate procesele-verbale, s-a produs surpriza: sondajele erau date peste cap, referendumul nu pare să treacă, iar contracandidatul Maiei Sandu, Alexandr Stoianoglu, are un rezultat peste aşteptări şi ar urma să intre în turul doi cu actuala preşedintă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - S-au prelucrat peste 93 la sută din procesele-verbale, iar scorul Maiei Sandu se îmbunătăţeşte uşor, însă insuficient pentru a evita un al doilea tur de scrutin.

Maia Sandu - 38,98 la sută

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Alexandr Stoianoglu - 28,14 la sută

UPDATE -  Maia Sandu face primele declaraţii, după miezul nopţii. Ea spune că Moldova a fost ţinta unei fraude fără precedent, prin care s-ar fi încercat cumpărarea a peste 300.000 de voturi şi asigură alegătorii că nu renunţă la luptă, îndemnându-i să aştepte rezultatele finale, după care vor urma „decizii”..

CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN MOLDOVA. Maia Sandu: Avem informaţii şi probe că ţinta grupării criminale sprijinite de forţe străine era să cumpere 300.000 de voturi. Nu vom renunţa, aşteptăm rezultatele finale. Vom reveni cu decizii

UPDATE -  După procesarea a 1.738 de procese verbale din cele 2.219 (reprezentând 78,32 la sută): 

1. Maia Sandu - 36,7 la sută

2. Alexandr Stoianoglo - 29,1 la sută

3. Renato Usatîi - 14,01 la sută

4. Irina Vlah - 6,05 la sută

5. Victoria Furtună - 5,42 la sută

6. Vasile Tarlev - 3,62 la sută

7. Ion Chicu - 2,28 la sută

Ceilalţi patru candidaţi au sub 1 la sută.

În această numărătoare nu intră încă toate voturile din diaspora.

Alexandr Stoianoglo era cotat în ultimul sondaj de opinie, cu trei zile înainte de alegeri, cu 9 la sută din voturi.

UPDATE - Rezultate referendum, după procesarea a 69,04 la sută din procesele verbale:

DA - 44,74 la sută

NU - 55,26 la sută (în uşoară scădere)

Nu sunt luate în calcul deocamdată şi voturile diasporei.

CITEȘTE ȘI UPDATE - ALEGERI ÎN MOLDOVA. Referendumul pro-UE pare să fie respins, după procesarea a mai mult de 90 la sută din procesele-verbale

UPDATE - 

Alegeri prezidenţiale, rezultate preliminare în urma procesării a peste 42% din procesele verbale.

1. Maia Sandu, desemnată de Partidul Acţiune şi Solidaritate - 35,13%

2. Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova - 29,30%.

UPDATE - 

Rezultate parţiale referendum: 50% din procesele verbale, procesate. Opţiunea „DA” a acumulat, până acum 43,50%, adică 214.512 voturi, iar opţiunea „NU” - 56,50%, ceea ce înseamnă 278.591 voturi.

UPDATE - 

Rezultate preliminare referendum:  La o oră şI jumătate de la închiderea secţiilor de vot au fost procesate o treime dintre procese verbale. 43,3% au votat „Da”, iar 56,6%- „Nu”.

UPDATE - 

Maia Sandu este primul loc în opţiunile cetăţenilor Repblicii Moldova, cu 33,72 la sută din voturi, conform rezultatelor parţiale anunţate duminică seară, după alegerile pentru preşedinţia ţării, informează agora.md.

După procesarea a 427 de procese verbale din 2.219, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, este pe prima poziţie cu 33,72%.

Sandu este urmată de candidatul socialiştilor, Alexandr Stoianoglo, care are în acest moment 30,31%.

CITEȘTE ȘI UPDATE - ALEGERI ÎN MOLDOVA. Maia Sandu, pe primul loc după procesarea a peste trei sferturi din procesele verbale. Al doilea este Stoianoglo, la peste şapte procente distanţă
CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN MOLDOVA: Activitatea a patru secţii de vot din România, prelungită

UPDATE - 

Şi două secţii de votare din Moscova vor rămâne deschise până la ora 23:00, potrivit Ministerului Afacerilor Externe din R. Moldova. 

ŞTIREA INIŢIALĂ

Până la închiderea secţiilor de votare din Republica Moldova, peste 1 546 000 de persoane au votat, înregistrându-se o prezenţă la vot de 51,40%. 54,59% dintre alegători sunt femei, iar 45,41% – bărbaţi, potrivit News Maker.

Cea mai mare prezenţă la vot pe teritoriul Republicii Moldova s-a înregistrat în Chişinău, Donduşeni şi Ocni. De cealaltă parte, cei mai puţin oameni au votat în Nisporeni, Hânceşti, Basarabeasca şi Cantemir.

În total, pe teritoriul R. Moldova au fost deschise 1988 de secţii de votare, inclusiv 30 pentru locuitorii din stânga Nistrului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.