Uniunea Europeană intenţionează să cumpere şi să distribuie vaccinuri împotriva rujeolei, poliomielitei, tuberculozei şi Covid-19 pentru a imuniza copiii şi alţi refugiaţi ucraineni nevaccinaţi, a declarat marţi comisarul UE pentru Sănătate, Stella Kyriakides, transmite Reuters.
La aproape trei săptămâni de la invazia rusă, numărul ucrainenilor care fug în străinătate s-a apropiat de 3 milioane, jumătate dintre ei copii, potrivit estimărilor Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).
Ei au mers în mare parte în ţările UE şi sunt aşteptaţi mult mai mulţi.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Acoperirea de vaccinare în Ucraina a fost foarte scăzută pentru mai multe boli care pot fi prevenite prin vaccinare, în special pentru copii, cum ar fi tuberculoza, poliomielita, rujeola, dar şi pentru Covid-19”, a declarat Kyriakides miniştrilor Sănătăţii din UE, la o reuniune prin videoconferinţă despre criza din Ucraina.
Ea a adăugat că blocul intenţionează să procure vaccinuri pentru a imuniza refugiaţii împotriva acestor boli.
Ratele de vaccinare împotriva rujeolei, poliomielitei şi tuberculozei în Ucraina sunt estimate a fi sub nivelurile recomandate pentru a opri epidemiile, pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) le stabileşte la aproximativ 95% pentru a obţine protecţie la nivel de populaţie.
În 2020, 82% dintre copiii ucraineni au fost vaccinaţi împotriva rujeolei şi aproximativ 93% din populaţie a fost imunizată împotriva tuberculozei.
Cele mai recente cifre privind vaccinarea poliomielitară arată că 84% dintre copii au fost imunizaţi, dar proporţia a scăzut la 60% în unele regiuni.
UE a instituit un mecanism pentru a uşura transferul refugiaţilor ucraineni bolnavi către spitalele din întreaga Europă, pentru a preveni copleşirea instituţiilor medicale din ţările vecine.
Primii pacienţi au fost transferaţi săptămâna aceasta din Polonia în Italia.
De asemenea, UE intenţionează să înfiinţeze centrele de triaj împreună cu OMS la graniţele cu Ucraina, pentru a pune un prim diagnostic şi pentru a accelera transferurile medicale, a spus Kyriakides.
Sunt, de asemenea, posibile focare de Covid-19, având în vedere nivelul scăzut de vaccinare în rândul ucrainenilor şi condiţiile înghesuite în care călătoresc în UE.
Mai puţin de 35% dintre ucraineni sunt complet vaccinaţi împotriva Covid-19, jumătate din media UE de peste 70%, potrivit OMS.
Momentan, nu există planuri pentru cerinţele de vaccinare împotriva Covid-19 pentru refugiaţi, dar sunt luate în considerare campanii de conştientizare cu privire la necesitatea şi disponibilitatea vaccinurilor, au spus oficialii UE.
”Obligativitatea de vaccinare nu ar fi cea mai bună modalitate de a începe să primiţi ucrainenii care fug de război”, a declarat ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran, într-o conferinţă de presă la sfârşitul întâlnirii, când a fost întrebat dacă refugiaţilor ar trebui să li se impună vaccinarea.
Kyriakides a spus că ţările UE au în acest moment suficiente doze de rezervă pentru a vaccina refugiaţii ucraineni împotriva Covid-19.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.