Uniunea Europeană a impus luni a treia rundă de sancţiuni unor oficiali şi companii din Myanmar, din cauza puciului militar care a avut loc pe 1 februarie, în urma căruia lidera Suu Kyi a fost înlăturată din funcţie, iar ţara a fost aruncată în haos, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Peste 860 de persoane au fost ucise de atunci de către forţele de securitate şi peste 4.500 au fost încarcerate, potrivit unui grup de activişti pentru drepturile omului. Junta militară care a preluat conducerea ţării afirmă că numărul este mult mai scăzut.

Sancţiunile, demersurile diplomatice şi violenţele crescute nu au avut vreun impact evident asupra juntei, care afirmă că puciul care a pus capăt unor 10 ani de reforme democratice va aduce ”o democraţie disciplinată”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

UE a impus îngheţarea activelor şi interdicţii de călătorie pentru opt oficiali din Myanmar, între care ministrul Afacerilor Interne responsabil de forţele poliţiei, şi sancţiuni împotriva a trei companii deţinute de sta sau aflate sub controlul armatei.

O a patra entitate, Organizaţia Veteranilor de Război, este la rândul ei supusă sancţiunilor.

”Prin ţintirea sectoarelor pietrelor preţioase şi cherestelei, aceste măsuri au rolul să restricţioneze capacitatea juntei de a profita de resursele naturale ale Myanmarului, fiind concepute astfel încât să se evite impctul negativ adupra populaţiei”, arată un comunicat al UE.

În total, sancţiunile UE se aplică unor 43 de persoane şi şase entităţi.

Marea Britanie a adăugat la rândul ei, luni, trei entităţi din Myanmar pe lista sa de sancţiuni.

În Rusia, secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patruşev, şi liderul juntei din Myanmar, Min Aung Hlaing, s-au angajat luni să întărească relaţiile de securitate şi alte legături dintre ţările lor.

Activiştii pentru drepturile omului acuză Moscow că legitimizează junta militară din Myanmar prin continuarea vizitelor bilaterale şi a acordurilor de armament. Rusia afirmă că are relaţii de lungă durată cu statul Myanmar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.