Autorităţile de la Chişinău examinează posibilitatea ca, în cazul unei crize umanitare în Transnistria, provocată de oprirea livrărilor de gaz rusesc, cetăţenii foarte vulnerabili să fie transferaţi pe malul drept al Prutinului, unde să li de acorde asistenţă, a declarat vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian.
Este vorba despre persoanele aflate în secţii de terapie intensivă, oameni cu nevoi speciale şi copii din orfelinate, a precizat luni Oleg Serebrian la Radio Moldova, scrie NewsMaker.
Oficialul guvernului de la Chişinău a atras atenţia că, în cazul în care vor fi oprite livrările de gaz spre regiunea transnistreană, criza umanitară nu va apărea imediat, ci în decurs de „câteva săptămâni”, întrucât în stânga Nistrului există rezerve de cărbune, iar hidrocentrala electrică de la Dubăsari poate acoperi din necesarul de energie electrică în zonă. Potrivit vicepremierului, acest lucru va permite autorităţilor constituţionale să-şi ajusteze în timp ajutoarele şi reacţiile.
„Dar trebuie să fim pregătiţi şi pentru scenarii proaste şi, în acest sens, starea de urgenţă ne ajută. (…) Mărfurile care sunt aduse, ajutoarele – de exemplu, alimentele, medicamente, combustibili, generatoare şi aşa mai departe – pot trece într-un regim preferenţial spre regiune. Deci, crearea acestor coridoare verzi, în aşa fel încât lumea să fie ajutată. Sigur că noi ne dorim ca cetăţenii să fie ajutaţi pe loc, să nu creăm premise pentru deplasări de populaţie, mişcări de pe malul drept pe malul stâng. Cum am spus şi cu alte ocazii, noi examinăm posibilitatea ca anumite categorii de cetăţeni foarte vulnerabili din partea stângă a Nistrului, în primul rând cei aflaţi în terapie intensivă, persoane cu handicap, copii din azil, să fie preluaţi în partea dreaptă şi asistaţi”, a declarat Serebrian.
El a precizat că autorităţile naţionale au discutat cu partenerii externi – organizaţii guvernamentale internaţionale, ONG-uri internaţionale, misiuni diplomatice, Uniunea Europeană – despre necesităţile pentru locuitorii din regiunea transnistreană, în cazul unei crize.
Pregătirile vin în contextul în care de la 1 ianuarie 2025, contractul care permite tranzitul gazului rusesc spre Europa, prin Ucraina, va expira, iar Kievul nu-l va prelungi, din cauza invaziei Federaţiei Ruse. Gazul rusesc care tranzitează Ucraina ajunge inclusiv în regiunea separatistă transnistreană.
La sfârşitul lunii noiembrie, Victor Parlicov, ministrul moldovean al energiei, între timp demis, a fost la Sankt-Petersburg pentru a discuta cu Gazprom despre rute alternative pentru Transnistria – prin Turcia, Bulgaria şi România. Ulterior, Parlicov a anunţat că monopolul rusesc leagă furnizarea gazului pe rute alternative de achitarea unei pretinse datorii a Chişinăului, a cărei valoare nu este recunoscută de Republica Moldova.
Din cauza incertitudinii privind livrările de gaz în regiunea transnistreană, începând cu 16 decembrie, pe teritoriul Republicii Moldova a fost introdusă stare de urgenţă în energetică pentru 60 de zile.
În prezent, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi gaz rusesc tranzitează zilnic Ucraina, fiind livrat în regiunea transnistreană. Din această cantitate sunt asigurate necesităţile de consum pentru locuitorii de pe malul stâng al Nistrului şi este produsă energie electrică pentru malul drept la centrala de la Cuciurgan, la un preţ mai convenabil.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.