Ungaria a confirmat joi că va participa la summitul de pace pentru Ucraina, care va avea loc la 15 iunie în Elveţia, în ciuda faptului că are legături cordiale cu Rusia, care nu a fost invitată la reuniune, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ungaria, membră a Uniunii Europene şi a NATO, a fost un critic vocal al sancţiunilor occidentale impuse Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina. Premierul Viktor Orban a menţinut legături calde cu Moscova, atrăgându-şi critici de ambele părţi ale Atlanticului.

"Ungaria va fi reprezentată la conferinţă la nivel de ministru de externe", a anunţat chiar ministrul de externe Peter Szijjarto, care este unul dintre puţinii participanţi occidentali la forumul economic de la Sankt Petersburg.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Summitul din Elveţia urmăreşte să obţină un sprijin internaţional larg pentru propunerile de pace ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care includ retragerea completă a trupelor ruseşti din Ucraina. Rusia a respins iniţiativa ca pe o pierdere de timp.

Ungaria a refuzat să ofere ajutor militar pentru Ucraina. De asemenea, a blocat măsuri la nivelul UE în valoare de 6,5 miliarde de euro, sub formă de ajutor militar pentru Ucraina.

Budapesta critică de mult timp Kievul pentru ceea ce consideră a fi limitări ale drepturilor etnicilor maghiari din Ucraina, în special în ceea ce priveşte şcolarizarea în limba maternă. Anul trecut, s-a folosit de această problemă pentru a se opune deschiderii negocierilor de aderare a Ucrainei la UE.

Între timp, în timp ce ţările din vestul Europei au făcut eforturi serioase pentru a scăpa de gazul rusesc, Ungaria a primit 4,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an de la Rusia în cadrul unui acord pe 15 ani semnat în 2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.