Vasul de croazieră Ocean Explorer a eşuat în urmă cu patru zile într-o zonă îndepărtată din Arctica, ceea ce îngreunează operaţiunile de salvare. O a treia încercare de a elibera nava în timpul mareei nu s-a soldat cu succes miercuri şi, în plus, la bord au început să apară cazuri de COVID, relatează AFP.
Plecat din Norvegia la 6 septembrie, pachebotul Ocean Explorer, cu 206 persoane la bord, a eşuat într-o zonă izolată din estul Groenlandei şi era încă blocat joi.
Deşi se spera ca mareele mari de marţi şi miercuri să ajute la eliberarea navei, acestea nu au ridicat suficient de mult nava de 104 metri lungime, proiectată special pentru excursii la poli, pentru ca un trauler să vină în ajutorul ei şi să o deblocheze.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit mărturiilor pasagerilor, relatate joi de Sydney Morning Herald şi confirmate de compania care operează nava, Aurora Expeditions, într-un comunicat preluat de Associated Press, trei persoane aflate la bord au fost testate pozitiv pentru Covid-19 şi au fost plasate în izolare. "Avem un medic la bord (...) Toată lumea este bine dispusă. Este un pic frustrant, dar suntem într-o parte frumoasă a lumii", au declarat doi dintre pasageri, care îşi păstrează optimismul.
Cea mai apropiată navă de salvare se află încă la câteva zile distanţă şi nu se aşteaptă să poată interveni decât cel mai devreme vineri seara, dacă actualele condiţii meteorologice se menţin. Este vorba despre nava de patrulare Knud Rasmussen a Marinei Regale Daneze. Alte nave de croazieră şi paza de coastă islandeză ar putea interveni, de asemenea, dacă Ocean Explorer solicită asistenţă imediată.
În prezent, se cunosc puţine lucruri despre circumstanţele acestui incident, dar poliţia din Groenlanda a lansat o anchetă pentru a stabili cine este responsabil şi pentru a verifica dacă a fost încălcată vreuna dintre legile care reglementează turismul în această parte a lumii. Un lucru este cert: există puţine studii hidrografice în zona în care a eşuat nava, ceea ce face dificilă evaluarea adâncimii mării.
Ocean Explorer a eşuat luni în Alpefjord, un parc naţional de mărimea Franţei şi Spaniei la un loc, la aproximativ 1.400 km nord-est de Nuuk, capitala Groenlandei.
"Nu au existat răniţi, iar nava nu a fost avariată", a declarat pentru AFP Camilla Schouw Broholm de la Comandamentul Arctic al Marinei daneze.
Compania de expediţii de croazieră care operează nava, Australian Aurora Expeditions, a dat, de asemenea, asigurări că cele 206 persoane aflate la bord, dintre care 134 de pasageri australieni, britanici şi neozeelandezi, "sunt în siguranţă la bord".
"Nu există niciun pericol imediat pentru ei, pentru navă sau pentru mediu", a precizat aceasta într-un comunicat.
Imaginile surprinse marţi de un avion al forţelor aeriene daneze arată nava Ocean Explorer în ape calme, sub un soare strălucitor.
A cruise ship is trapped in a remote part of Greenland with over 200 people on board. #cruiseship #cruise #greenland #trapped #stuck #ship #boat #ocean #sea #oceanexplorer #australians #tourists #news #nationalpark pic.twitter.com/IhToPaTS88
— Empact News (@EmpactNews) September 14, 2023
Cu toate acestea, situaţia evidenţiază dificultatea de a veni în ajutorul unei nave blocate într-o parte atât de izolată a planetei. Pe site-ul său de internet, Aurora Expeditions, care se descrie ca fiind "specializată în zone izolate" şi în croaziere în grupuri mici însoţite de ghizi experţi, propune mai multe excursii în Arctica, cu preţuri cuprinse între 12.000 şi 30.000 de euro pentru o traversare de cincisprezece până la treizeci de zile.
Cazul navei Ocean Explorer nu este diferit de cel al navei Viking Sky, care a suferit o avarie la motor în ape periculoase din largul Norvegiei, în 2019. După o operaţiune de salvare spectaculoasă şi laborioasă, în timpul căreia pasagerii a trebuit să fie transportaţi cu elicopterul, nava a reuşit să ajungă în siguranţă într-un port de refugiu.
Groenlanda, un teritoriu semisuveran al Danemarcei cu o populaţie de doar 57.000 de locuitori, cu peisajul său accidentat şi vasta calotă de gheaţă care acoperă o mare parte a insulei, atrage tot mai mulţi turişti, majoritatea pasageri de croazieră. Numărul de nave de croazieră în zonă a crescut cu 50% anul trecut, potrivit cifrelor furnizate de Comandamentul Arctic. Este o activitate care este adesea pusă sub semnul întrebării din motive de mediu, iar aventurile navei Ocean Explorer arată acum că nu este lipsită de riscuri nici pentru pasageri.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.