Un tribunal pakistanez a scos în afara legii practica de supunere a femeilor care au supravieţuit violurilor unei testări a virginităţii, aceasta fiind o decizie fără precedent în ţară, relatează The Guardian.
Înalta Curte din Lahore a decis luni că testele de virginitate nu au o bază legală şi „ofensează demnitatea personală a victimei”.
În hotărâre, judecătorul Ayesha Malik a spus: „Testarea virginităţii este foarte invazivă, nu este o obligativitate ştiinţifică sau medicală, totuşi e făcută în numele protocoalelor medicale în cazul agresiunilor sexuale. Este o practică umilitoare, folosită pentru a atrage suspiciunea asupra victimei, şi nu pentru a se concentra pe acuzat şi incidentul de violenţă sexuală”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Într-un raport din 2018 al ONU a fost arătat că astfel de teste sunt încă făcute în 20 de ţări şi pot fi realizate cu sau fără consimţământ, în cazul violurilor sau când o femeie este acuzată de infracţiune „morală”, precum sexul premarital sau fuga.
Sexul premarital rămâne o infracţiune în Pakistan, pentru femei şi bărbaţi, şi este condamnat cu 5 ani de închisoare.
„Verdictul este punctul culminant al istoriei activismului şi are la bază eforturile de decenii ale mişcării feministe. Testarea este parte a unei ample structuri patriarhale care perpetuează mitul «victimei perfecte»”, a spus Nighat Dad, avocat şi activist pentru drepturile omului.
Ea a adăugat: „Barierele puse femeilor în raportarea cazurilor de viol sunt insurmontabile, dar acest verdict istoric va parcurge un drum lung în eliminarea acestor bariere”.
Ministrul pentru Drepturile Omului din Pakistan, Shireen Mazari, a salutat hotărârea judecătorească, ce va fi aplicată doar în statul Punjab.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.