Şeful diplomaţiei franceze Jean-Marc Ayrault a prezentat miercuri un raport al serviciilor de informaţii franceze care incriminează regimul de la Damasc în atacul cu gaz sarin asupra localităţii Khan Sheikhoun (nord-vest) de pe 4 aprilie, soldat cu 87 de morţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Recursul la sarin nu ridică vreo însoială. Responsabilitatea regimului sirian nu ridică nici ea vreo îndoială, având în vedere procedeul de fabricare a sarinului utilizat”, a declarat Ayrault la finalul unui Consiliu al Apărării, în care el a prezentat acest raport al serviciilor de informaţii franceze.

Acest raport, realizat pe baza prelevărilor şi analizelor efectuate de serviciile franceze, permite să se stabilească ”din sursă sigură, că procedeul de fabricare al sarinului prelevat este tipic metodei dezvoltate în laboratoarele siriene. Această metodă poartă semnătura regimului şi este ceea ce ne permite să stabilim responsabilitatea sa în acest atac”, a spus ministrul francez.

Atacul comis pe 4 aprilie asupra localităţii Khan Sheikhoun, într-o zonă rebelă, s-a soldat cu 87 de morţi - inclusiv 31 de copii - şi a antrenat atacuri ca represalii americane pe 7 aprilie asupra unei baze aeriene a regimului de la Damasc.

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a conchis pe 19 aprilie că utilizarea de sarin în atacul de la Khan Sheikhoun este ”irefutabilă”. Statele Unite, Marea Britanie, Turcia şi Franţa au ajuns la aceleaşi concluzii.

Însă Parisul, care a transmis raportul partenerilor săi, conchide că este responsabilitatea regimului, bazându-se pe modul de fabricare a gazului sarin utilizat şi comparându-l cu prelevări de la un atac din 2013, imputat regimului, la Saraqeb (nord-vest).

Franţa a recuperat o piesă de muniţie neexplodată după acest atac şi i-a analizat conţinutul, declară o sursă diplomatică.

”Suntem în măsură să confirmăm că sarinul folosit pe 4 aprilie este acelaşi sarin folosit într-un atac la Saraqeb pe 29 aprilie 2013”, a declarat Ayrault.

În ambele cazuri s-a găsit hexamin, un stabilizator.

”Acest procedeu de fabricare este cel dezvoltat de CERS pentru regim”, se arată în rezumatul raportului, care conţine elemente declasificate.

Centrul de Cercetare şi Studii Ştiinţifice din Siria (CERS) se află în vizorul ţărilor occidentale, care acuză Damascul că nu şi-a distrus integral arsenalul chimic, aşa cum este obligat să facă de acordul ruso-american din 2013.

Secretarul american al Apărării John Mattis a apreciat vineri că nu există ”vreo îndoială” că regimul a păstrat armament chimic.

Statele Unite au anunţat luni sancţiuni împotriva celor 271 de oameni de ştiinţă de la CERS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.