Italia este zguduită de cazul unui presupus viol în grup al unei fete de 13 ani, fapte care ar fi avut loc chiar în faţa prietenului ei într-un parc public din oraşul sicilian Catania, acesta fiind cel mai recent dintr-o serie de atacuri sexuale şocante, relatează CNN.
Cazul aminteşte de alte două presupuse violuri în grup din vara anului trecut. Un grup de şapte adolescenţi cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani sunt în prezent judecaţi pentru presupusa violare a unei fete de 19 ani în Palermo, în luna august. Câteva săptămâni mai târziu, nouă tineri au fost arestaţi şi acuzaţi că ar fi violat două verişoare de 10 şi 12 ani în apropiere de Napoli şi că au transmis atacul în direct pe reţelele sociale. Şi aceştia vor fi judecaţi.
Presupusul viol în grup de luna trecută din Catania a devenit nu numai un simbol al violenţei împotriva femeilor din ţară, ci şi o cauză politică pentru guvernul italian ultraconservator. Cei şapte presupuşi făptaşi erau toţi migranţi egipteni, trei dintre ei având vârsta sub 18 ani, a confirmat poliţia din Catania pentru CNN.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
CNN a contactat avocaţii suspecţilor pentru a face comentarii. Avocaţii a trei dintre ei au declarat că clienţii lor au negat implicarea în agresiunea propriu-zisă, în timp ce ceilalţi nu au vrut să comenteze deoarece clienţii lor sunt minori.
Cazul a fost repede preluat ca o dovadă că ar trebui să se blocheze intrarea imigranţilor în ţară. Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, a venit la putere în septembrie 2022 cu o platformă anti-imigraţie, dar eforturile sale de a reduce imigraţia ilegală în ţară nu au avut succes până acum.
Tinerii acuzaţi în cel mai recent caz de viol colectiv din Sicilia au intrat în Italia cu barca în 2021 şi 2022 ca minori neînsoţiţi, potrivit poliţiei din Catania. Vicepremierul italian Matteo Salvini, una dintre cele mai vocale figuri de extremă-dreapta din ţară, a declarat că nu ar fi trebuit să li se permită să rămână în ţară.
Între timp, în timpul unei vizite în Catania, Giorgia Meloni şi-a exprimat solidaritatea cu presupusa victimă a violului şi cu familia acesteia. "Statul va fi acolo, iar statul va garanta că se va face dreptate", a promis ea.
Însă modul în care sunt tratate cazurile cu suspecţi italieni şi cele cu suspecţi egipteni atrage deja atenţia. Băieţii acuzaţi de violarea femeii de 19 ani din Palermo vor avea proceduri accelerate, au declarat avocaţii lor pentru CNN, ceea ce înseamnă că vor fi procese ţinute cu uşile închise.
Pentru suspecţii egipteni au fost numiţi avocaţi din oficiu şi nu au pledat încă, dar procurorul de caz a depus deja acuzaţii suplimentare legate de imigraţia ilegală, a declarat pentru CNN Alessandro Fidone, avocatul desemnat de instanţă care îi reprezintă pe doi dintre suspecţi. Cei care au depăşit acum vârsta de 18 ani şi, prin urmare, nu sunt catalogaţi drept minori neînsoţiţi, nu mai au dreptul de a rămâne în ţară, deoarece egiptenii nu se califică pentru azil în Italia.
Ministerul italian de Interne a cerut o revizuire amănunţită a tuturor centrelor care găzduiesc minori neînsoţiţi pentru a vedea dacă există cazuri similare.
Italia se luptă de mult timp cu problema violenţei de gen. În noiembrie, ambele camere ale parlamentului au adoptat în unanimitate o nouă măsură care înăspreşte pedepsele împotriva autorilor violenţei de gen şi sporeşte măsurile de protecţie pentru femeile care se tem pentru viaţa lor. Legislaţia a fost inspirată de cazul Giuliei Cecchettin, o femeie de 22 de ani ucisă de un fost iubit. Ea a fost una dintre cele 118 femei ucise anul trecut în Italia. În 2022, femeile au fost victimele a 91% dintre omuciderile comise de membri ai familiei, parteneri sau foşti parteneri, potrivit European Data Journalism Network.
"Violenţa împotriva femeilor este un fenomen mai mult sau mai puţin prezent în toate ţările, cauzat de cauze structurale precum disparitatea dintre bărbaţi şi femei, stereotipurile şi prejudecăţile", a declarat în iunie anul trecut Elena Biaggioni, vicepreşedinte al D.i.Re, o asociaţie naţională care coordonează centrele anti-violenţă şi adăposturile pentru femei. Vorbind la un protest după ce o femeie însărcinată ar fi fost înjunghiată mortal de partenerul ei, ea a adăugat: "Dar, desigur, în ţările în care există o cultură macho şi sexismul este mai puternic, cum este Italia, această violenţă este justificată într-un mod diferit".
În cel mai recent caz, oficialii şi-au concentrat atenţia asupra trecutului presupuşilor agresori. Judecătorul care a investigat cel mai recent caz, Carlo Umberto Cannella, a declarat că suspecţii au şanse să recidiveze, deoarece nu sunt "obişnuiţi cu civilizaţia". El a decis că toţi ar trebui să rămână în închisoare cât timp ancheta este în curs de desfăşurare.
Într-un articol de opinie dur publicat în ziarul de dreapta Il Giornale, fondat de familia fostului premier Silvio Berlusconi, editorii au acuzat, de asemenea, migraţia pentru presupusul viol din Sicilia. "De ce aceşti indivizi, fără nicio calificare de a cere protecţie internaţională, se află încă în Italia şi nu au fost expulzaţi?", au scris editorii. "Pentru că la sosirea în ţara noastră s-au declarat minori, iar legea împiedică respingerea imigranţilor în situaţie neregulamentară care nu au împlinit încă vârsta majoratului. Acum vor fi judecaţi pentru viol, dar, între timp, acea fetiţă va purta pentru totdeauna cu ea durerea şi trauma violului, suferite la doar 13 ani. Acesta nu este primul caz de minori din afara UE care sunt primiţi în unităţi italiene şi care apoi se implică în activităţi infracţionale", arată Il Giornale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.