Cetăţeanul german Jörg Lange, un angajat umanitar în vârstă de 63 de ani, a fost eliberat după ce a fost ţinut ostatic timp de patru ani şi jumătate în Sahel, a anunţat sâmbătă ONG-ul său, Help, informează AFP, care aminteşte că cel puţin patru occidentali, între care românul Iulian Gherguţ, răpit în 2015, se numără printre persoanele care au fost luate ostatice în această regiune instabilă, în care acţionează grupări jihadiste.
„Suntem foarte uşuraţi şi recunoscători că colegul nostru Jörg Lange, după mai bine de patru ani şi jumătate, se va putea întoarce la familia sa”, a scris directorul general al Help, Bianca Kaltschmitt, într-un comunicat.
ONG-ul le-a mulţumit călduros tuturor celor care au contribuit la acest rezultat, „în special celulei de criză a Ministerului Afacerilor Externe, poliţiei judiciare, precum şi autorităţilor şi prietenilor din Mali, Niger şi ţările vecine”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit săptămânalului german „Der Spiegel”, eliberarea a fost posibilă datorită serviciilor secrete marocane şi a contactelor acestora cu grupările jihadiste din Sahel.
Jörg Lange a fost repatriat în Germania la bordul unui avion al armatei, precizează „Der Spiegel”.
Jörg Lange a fost răpit la 11 aprilie 2018 în vestul Nigerului de către bărbaţi înarmaţi care se aflau pe o motocicletă în apropiere de Ayorou, într-o regiune de la graniţa cu Mali care este afectată de atacuri jihadiste în mod frecvent. Şoferul său nigerian a fost eliberat la scurt timp după aceea.
Potrivit presei germane, Jörg Lange a fost vândut, după răpirea sa, grupării jihadiste "Statul Islamic în Sahara Mare" (EIGS).
Cel puţin patru ostatici occidentali sunt în continuare reţinuţi în Sahel, potrivit unui bilanţ care nu cuprinde decât cazurile făcute publice de anturajul sau guvernul lor: francezul Olivier Dubois, răpit la 5 mai 2021, americanul Jeffery Woodke (14 octombrie 2016), australianul Arthur Kenneth Elliott (15 ianuarie 2016) şi românul Iulian Gherguţ (4 aprilie 2015).
Se crede că un alt german, părintele Hans-Joachim Lohre, despre care nu se mai aude nimic de la sfârşitul lunii noiembrie, ar fi fost răpit, deşi nu au fost raportate revendicări.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.