Un nord-coreean a reuşit să ajungă în Coreea de Sud înotând timp de şase ore - pentru a ocoli Zona Demilitarizată (DMZ), una dintre cele mai militarizate frontiere din lune - a anunţat miercuri un oficial sud-coreean, o odisee care ilustrează carenţele supravegherii sud-coreene, după ce a apărut de opt ori pe camere de supraveghere video şi a declanşat alarme sonore în două rânduri, însă grănicerii sud-coreeni nu l-au văzut, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această întreprindere a provocat un val de critici din partea opoziţiei şi presei sud-coreene, care au constatat că fugarul nu a fost descoperit de militari sud-coreeni, după ce a apărut de mai multe ori pe camere de supraveghere de securitate, iar trecerea acestuia a declanşat alarme.

După semnalarea prezenţei acestuia au trecut trei ore până la arestarea bărbatului, care purta un costum de scafandru şi labe de înot.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Bărbatul, în vârstă potrivit presei de aproximativ 20 de ani, a ajuns pe uscat la Goseong, un oraş situat pe coasta de est.

”El pare că a înotat timp de şase ore, purtând o vestă matlasată sub costumul de scafandru şi labe de înot. Hainele l-au ajutat să rămână cald şi l-au ţinut la suprafaţa apei”, a declarat un reprezentant al Statului Major interame, citat de agenţia sud-coreeană de presă Yonhap, care nu-i dezvăluie numele.

Curenţii mareei au fost în favoarea sa, a notat oficialul militar.

Tânărul şi-a abandonat echipamentul înainte să intre într-o canalizare de avacuare a apelor uzate, trecând pe sub un grilaj care opreşte accesul la mare în această parte a litoralului.

Timp de peste trei ore, el a apărut de opt ori pe camere de supraveghere video, iar alarme sonore au răsunat în două rânduri.

Însă militarii însăcinaţi cu supravegherea frontierei nu l-aiu observat.

După lansarea căutării, militarii au avut nevoie de trei ore pentru a-l găsi, aparent dormind.

Oficiali au anunţat că acest bărbat, aparent un civil nord-coreean, şi-a exprimat dorinţa de a dezerta în Coreea de Sud.

Armata sud-coreeană a recunoscut că militarii ”nu au respectat procedurile” şi s-a angajat să consolideze dispozitivele de supraveghere.

Ministrul sud-coreean al Apărării Suh Wook a declarat, într-o audiere în Parlament, că sistemele de supraveghere din sectorul respectiv sunt ”depăşite şi funcţionează defectuos”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.