Un irakian căruia i s-a respins cererea de azil a recunoscut, în deschiderea pricesului său, marţi, uciderea unei adolescente care a şocat Germania şi care a fost acaparată de extrema dreptă cu scopul de a denunţa imigraţia musulmană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La începutul audierii, la Wiesbaden (vest), Ali Bashar, în vârstă de 22 de ani, şi-a ascuns faţa cu mâinile în faţa obiectivelor camerelor de luat imagini ale presei.

Apoi, tânărul - care riscă închisoarea pe viaţă în cazul în care este găsit vinovat de uciderea şi violarea, la 23 mai, a Sussanei Feldman, în vârstă de 14 ani - a recunoscut crima, dar a respins violul. El rămâne astfel, la mărturisirea pe care a făcut-o la momentul anchetei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Brusc am văzut negru (în faţa ochilor) şi mi s-a întâmplat asta (...), nu ştiu cum”, a declarat el, cu ajutorul unui interpret care i-a tradus declaraţiile în germană.

Potrivit tânărului, relaţia sexuală cu Susanna, pe care o cunoştea de ceva timp, era consimţită, însă tânăra s-a înfuriat, ulterior, din cauza unei căderi şi l-a ameninţat că se duce la poliţie. Din acest motiv a strangulat victima, a declarat el.

Ali Bashar urmează să fie judecat împreună cu un coacuzat începând de la 19 martie, în legătură cu violarea repetată a unui copil în vârstă de 11 ani.

Cazul său este unul dintre faptele diverse pe care partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) l-a acaparat pentru a denunţa politica primirii migranţilor de către cancelarul Angela Merkel în 2015 şi 2016, ani în care peste un milion de migranţi au intrat în ţară. Între ei se afla şi Ali Bashar.

AfD, care a intrat zgomotos în Parlament, în septembrie 2017, pe seama îngrijorărilor opiniei publice faţă de imigraţie, a mobilizat multiplicându-şi campaniile prin care i-a prezentat pe refugiaţii arabi şi musulmani drept nişte criminali, o ameninţare la adresa germanilor.

AGRESIUNI LA KOLN

Acest partid acaparează toate cazurile de violenţe comise asupra unor femei de către străini şi dă ca principal exemplu sute de agresiuni sexuale comise în noaptea de Revelion din 2015-2016, la Koln, în legătură cu care, până în prezent, au fost condamnate doar trei persoane.

În august 2018, uciderea unui german de către un refugiat sirian, în Saxonia, un bastion AfD, a făcut titluri groase în presă. La puţin timp după aceea, manifestaţii la apelul unor diverse grupări de extremă dreapta au degenerat în violenţe şi ”vânători de străini”, potrivit spuselor cancelarului Angela Merkel.

Cazul Susannei, al cărei corp a fost găsit la trei săptămâni după moartea sa, a făcut atât de mult zgomot, încât Ali Bashar a fugit către Irak, cu familia, fără să-şi facă griji.

El a fost livrat, câteva zile mai târziu, comandantului poliţiei federale germane, care s-a dus în Kurdustanul irakian pentru a negocia această predare.

Cazul său este totodată simptomartic pentru disfuncţionaităţi, în Germania, ale unor instituţii însărcinate cu probleme de azil şi expulzări. Aceste instituţii sunt depăşite de afluxul din anii 2015-2016.

Acuzatului şi familiei sale i s-a refuzat azilul, însă ei nu au  fost expulzaţi şi aşteptau examinarea apelului. Iar acesta a întârziat, în contextul în care instanţa competentă era nevoită să gestioneze, la acel moment, peste 6.000 de dosare asemănătoare.

O ”LECŢIE”, POTRIVIT LUI MERKEL

În urma uciderii Susannei Feldmann, Merkel a recunoscut aceste difuncţionalităţi.

”Acest caz arată cât de important este ca oamenii care nu au dreptul la sejur (...) să fie trimişi acasă rapid”, declara ea în iunie 2018, recunoscând că acest caz ”tragic, trist, oribil” era ”o lecţie”.

În fapt, Ali Bashar era cunoscut poliţiei. În primăvara lui 2018, înaintea morţii Susannei, el era vizat de anchete cu privire la furt şi viol.

Deschiderea procesului său are loc la câteva zile după uciderea unei germane, în vârstă de 21 de ani, la Worms, înjunghiată de către partenerul ei, un solicitant de azil tunisian, a cărui cerere a fost respinsă. Şi în acest caz, AfD a acuzat presupusa vină a Guvernului de mare coaliţie (GroKo) al Angelei Merkel.

”Nu «extrema dreaptă» ridică probleme, ci imigraţia înarmată cu cuţite a GroKo care comite tot mai multe acte sângeroase”, sublinia joi partidul pe una dintre paginile sale oficiale.

AfD a îndemnat la un priveghi, marţi, într-un oraş care se învecinează cu Worms.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.