Un inginer din Marina americană (US Navy), Jonathan Toebbe, în vârstă de 43 de ani, a recunoscut în faţa justiţiei federale că a încercat să vândă secrete privind submarinele nucleare unei puteri străine şi a încheiat o înţelegere prin care a pledat vinovat, la peste patru luni dupăce a fost arestat împreună cu soţia sa, Diana, în acest dosar rocambolesc, în care urmează să fie condamnat la opedeapsă cuprinsă între 12 ani şi jumătate şi 17 ani de înhisoare, relatează AFP.
Soţia sa, o profesoară, şi-a susţinut până în prezent nevinovăţia şi a încercat să-şi obţină eliberarea pentru a se ocupa de cei doi copii adolescenţi ai cuplului.
Însă acordul prin care a pledat nevionat Jonathan Toebbe o incriminează.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Diana Toebbe s-a asociat de bună voie şi în deplină cunoştinţă de cauză acestui complot în vederea trimiterii unor date confidenţiale unei persoane cu scopul de a obţine un beneficiu de la o naţiune străină”, se arată în document.
Această răsturnare nu ridică însă misterul privind ţara căreia cuplul a încercat să vândă informaţiile.
Documente judiciare sugerează că este vorba despre un aliat al Statelor Unite în care nu se vorbeşte engleză.
Submarinele nucleare americane s-au aflat în centrul unei aprige crize diplomatice, în septembrie, când Australia a anulat un megacontract cu Franţa şi a anunţat un parteneriat strategic cu Statele Unite şi Regatul Unit.
Potrivit unor documente judiciare, Jonathan Toebbe lucra din 2012 la conceperea reactoarelor nucleare ale unor submarine din clasa Virginia - ultima generaţie de submersibile de atac ale Flotei americane.
În aprilie 2020, el a trimis un colet unei ţări terţe cu primele documente şi instrucţiuni în vederea stabilirii unui contact.
”Îmi cer scuze pentru această traducere proastă în limba voastră”, scria inginerul în mesaj, promiţând să livreze ”informaţii de mare valoare”.
Coletul a ajuns în decembrie 2020 la ataşatul poliţiei federale americane (FBI) în această ţară.
FBI a luat atunci contactul cu inginerul, dându-se drept un reprezentant al acestei ţări care a cooperat şi care a mers plână la a pune steag pe ambasada ţării respective de la Washington pentru a-i dovedi lui Jonathan Toebbe că interlocutorul său nu este un anchetator.
Jonathan Toebbe a primit din iunie în august plăţi în criptomonede în valoare de 100.000 de dolari, în schimbul cărora a trimis informaţii confidenţiale ale Marinei americane.
Aceste date erau stocate pe carduri SD criptate, depuse de cuplu în locuri convenite dinainte şi ascunse într-un sandwich cu unt de arahide, un pachet de gumă de mestecat sau un ambalaj de pansament.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.