Un expert în drepturile omului de la ONU îndeamnă miercuri comunitatea internaţională să furnizeze zeci de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 Coreei de Nord, o ţară izolată în care măsuri sanitare anticod ”drastice” au agravat criza alimentară, relatează AFP.
Coreea de Nord este o ţară mai izolată ca niciodată după ce şi-a închis frontierele, în 2020, cu scopul de a se apăra de noul coronavirus.
Măsuri dure impuse de către regim - închiderea frontierelor şi restrcţionarea libertăţii de mişcare - au agravat criza alimentară, subliniază Tomas Ojea Quintana, Raportorul Special al ONU al Drepturilor Omului.
Activităţi cruciale ale pieţei interne au fost întrerupte, lucrători umanitari internţaionali au fost nevoiţi să plece şi nu există aproape nicio intervenţie umantară, precizează el.
Astfel, populaţia vulnerabilă riscă să moară de foame, avertizează raportorul.
Comunitatea internaţională este necesar ”să convină o strategie vizând să furnizeze Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC) 60 de milioane de doze de doze de vaccin (anticovid), pentru a permite populaâiei să fie vaccinată cu cel puţin două doze”, îndeamnă într-o conferinţă de presă, la Seul, Quintana.
Vaccnurile sunt ”cheia deschiderii frontierei RPDC (...) şi scoaterii acesteia din izolare”, insistă el.
Coreea de Nord a anunţat că nu a înregistrat niciun caz de covid-19 de la începutul pandemiei.
Ea urma să primească anul trecut 1,7 milioane de doze de vaccin anticovid AstraZeneca-Oxford, în cadrul programului COVAX, însă a respins oferta, din cauza unor îngrijorări cu privire la efectele secundare ale vaccinului, anunţa atunci agenţia sud-coreeană de presă Yonhap.
Phenianul a respns, de asemenea, vaccinuri oferite de către aliaţii săi - Rusia şi China -, potrivit presei nord-coreene.
Regimul lui Kim Jong Un este vizat de multiple serii de sancţiuni internaţionale, din cauza programelor nuclear şi balistic nord-coreene.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...