Un cutremur major, cu magnitudinea de moment 7,0, s-a produs marţi (ora locală) la o adâncime de numai 13 kilometri de-a lungul graniţei dintre China şi Kârgâzstan, a anunţat Institutul Geologic al Statelor Unite (USGS), care avertizează asupra unor pagube potenţial extinse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cutremurul a fost înregistrat imediat după ora locală 2:00 (luni, 20.00 ora României ), la o adâncime de 13 kilometri, în regiunea chineză Xinjiang, la vest de oraşul Aksu şi la 129 de km vest-nord-vest de Aykol.

La scurt timp după aceea, alte trei seisme au fost înregistrate în zonă, cu magnitudini de 5,5 şi 5,1 şi 5,0.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

USGS a precizat că sunt posibile victime, deşi nu au fost raportate deocamdată victime în această zonă muntoasă şi rurală în care s-a produs cutremurul. "Sunt probabile pagube semnificative, iar dezastrul este potenţial extins", arată USGS în raportul său.

Săptămâna trecută, aceeaşi regiune Xinjiang - cea mai mare din China, unde se află şi minoritatea uigură - fusese afectată de căderi masive de zăpadă, care au lăsat blocaţi 1.000 de turişti într-un sat pitoresc de munte.

CITEȘTE ȘI Aproape 1.000 de turişti au rămas blocaţi într-o regiune din China care se învecinează cu Rusia, Kazahstan şi Mongolia. În zonă ninge continuu de 10 zile, avalanşele se produc cu o frecvenţă nemaiîntâlnită, stratul de zăpadă a ajuns la 7 metri - VIDEO

În capitala Kârgâzstanului, Bişkek, oamenii şi-au părăsit casele pentru a se refugia în stradă, potrivit unui reporter AFP, după ce cutremurul a făcut ca pereţii să se clatine şi mobilierul să se mişte.

De asemenea, canalele de televiziune locale din capitala indiană New Delhi au raportat cutremure puternice în oraş, aflat la aproximativ 1.400 de kilometri distanţă.

Autorităţile din Kazahstan au raportat şi ele seisme, însă fără victime sau distrugeri majore până în prezent. În Almati, cel mai mare oraş din Kazahstan, cetăţenii au ieşit şi ei masiv afară, unii doar în pijamale şi halate, potrivit imaginilor postate pe reţelele sociale şi de către agenţiile de ştiri locale.

Cutremurul de marţi a avut loc la o zi după ce o alunecare de teren a îngropat zeci de oameni şi a ucis cel puţin opt persoane în sud-vestul Chinei.

Un cutremur produs în decembrie în nord-vestul ţării a ucis 148 de persoane şi a provocat mii de strămutaţi în provincia Gansu. A fost cel mai mortal seism din China din 2014, când peste 600 de persoane au fost ucise în provincia Yunnan din sud-vestul ţării. În cazul cutremurului din decembrie, temperaturile sub zero grade au făcut ca operaţiunile de ajutor să fie şi mai dificile, supravieţuitorii înghesuindu-se în jurul unor focuri în aer liber pentru a se încălzi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.