Consilierii de la Casa Albă au elaborat planuri pentru tarife de 20% pentru majoritatea bunurilor importate în Statele Unite, a relatat marţi „The Washington Post”, în timp ce preşedintele Donald Trump se pregăteşte să anunţe noi bariere comerciale, în ceea ce numeşte „Ziua Eliberării”, iar companiile, consumatorii şi investitorii sunt îngrijoraţi cu privire la intensificarea războiului comercial global, relatează Reuters.
Trump a indicat de câteva săptămâni că data de 2 aprilie va fi o „Zi a Eliberării” şi va impune o serie de noi tarife ce ar putea răsturna sistemul comercial global, dar a furnizat puţine detalii în legătură cu planurile sale.
Duminică, el a declarat că tarifele reciproce vor viza toate ţările care impun taxe asupra bunurilor americane, iar Casa Albă a spus luni că orice ţară care i-a tratat pe americani în mod nedrept ar trebui să se aştepte să primească un răspuns tarifar corespunzător.
Trump a mai anunţat că un tarif de 25% pentru importurile de automobile va intra în vigoare la 3 aprilie.
El urmează să dezvăluie miercuri planul său tarifar în cadrul unui eveniment organizat în Grădina Trandafirilor de la Casa Albă.
Potrivit The Washington Post, consilierii săi iau în considerare un plan care ar creşte taxele la 20% pentru produsele din aproape toate ţările, mai degrabă decât abordările specifice, care au fost, de asemenea, luate în considerare. Administraţia anticipează că noile taxe ar putea genera venituri de peste 6.000 de miliarde de dolari, care ar putea fi redirecţionate către americani sub forma unor reduceri, a relatat ziarul.
Un consilier de la Casa Albă a declarat că orice informaţie înainte de evenimentul de miercuri este „simplă speculaţie”.
Preşedintele republican a impus deja tarife pentru importurile de aluminiu şi oţel şi a crescut taxele pentru toate bunurile din China, sporind tensiunile cu cei mai mari parteneri comerciali ai ţării.
Canada a promis că va răspunde cu propriile sale tarife, în timp ce UE şi alte ţări au ameninţat şi ele cu contramăsuri.
Trump a susţinut că angajaţii şi producătorii americani au fost afectaţi în ultimele decenii de acordurile de liber-schimb care au redus barierele din calea comerţului global şi au alimentat creşterea unei pieţe americane de 3.000 de miliarde de dolari pentru bunuri importate. Explozia importurilor a venit la pachet cu ceea ce Trump consideră a fi un dezavantaj evident: un comerţ masiv dezechilibrat între SUA şi lume, cu un deficit comercial de bunuri care depăşeşte 1,2 trilioane de dolari.
Economiştii avertizează că soluţia sa - tarifele ridicate - va creşte preţurile în ţară şi în străinătate şi va afecta economia mondială. Un tarif de 20% pe lângă cele deja impuse ar costa o gospodărie americană medie cel puţin 3.400 de dolari, potrivit Laboratorului de buget al Universităţii Yale.
Apar deja semne că economia SUA îşi pierde avântul, în parte din cauza incertitudinii promovate de abordarea haotică a lui Trump în ceea ce priveşte elaborarea politicilor economice.
O serie de sondaje efectuate în rândul companiilor şi al gospodăriilor au arătat o scădere a încrederii în perspectivele economice, citând îngrijorări legate de faptul că taxele vamale impuse de Trump vor duce la o recrudescenţă a inflaţiei.
Începând de la jumătatea lunii februarie, Investitorii agitaţi au vândut acţiuni în mod agresiv timp de mai bine de o lună, ştergând aproape 5.000 de miliarde de dolari din valoarea acţiunilor americane.
Iar riscurile nu sunt izolate doar în Statele Unite. Sondaje de conjunctură publicate marţi au arătat că activitatea fabricilor a slăbit în Asia, deoarece războiul tarifelor şi încetinirea cererii globale au afectat sentimentul de optimism al companiilor. Semnele iniţiale de redresare a industriei prelucrătoare în Europa au fost întunecate de îngrijorările legate de faptul că cei care vor să cumpere au dat comenzile în avans pentru a se feri de noile taxe ale lui Trump. Acest lucru „înseamnă că este de aşteptat o reacţie negativă în lunile următoare”, a avertizat Cyrus de la Rubia, economist şef la Hamburg Commercial Bank.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.