Încălcările acordului nuclear de către Iran nu sunt semnificative şi pot fi anulate, a declarat Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, informează BBC.
„Invităm Iranul să îşi anuleze măsurile şi să se întoarcă la respectarea acordului în totalitate”, a afirmat Mogherini.
Iranul şi-a intensificat producţia de uraniu îmbogăţit care este folosit pentru a face combustibil dar poate contribui şi la crearea de bombe nucleare.
Teheranul răspunde astfel unor sancţiuni impuse de SUA după ce Washingtonul s-a retras unilateral din acord în 2018.
„Tehnic vorbind, toate măsurile care au fost luate şi regretăm acest lucru, sunt reversibile”, a afirmat Mogherini, în urma unei întâlniri a miniştrilor de Externe din UE.
Ea a precizat că niciun semnatar al acordului nu consideră încălcările ca fiind semnificative, astfel că nu va fi activat mecanismul de dispută care ar putea duce la noi sancţiuni.
Liderii s-au concentrat în întâlnirea de la Bruxelles pe reducerea tensiunilor cu Iranul şi păstrarea acordului.
”Acordul nu este încă mort”, iar UE vrea să dea Iranului ”o posibilitate de a reveni asupra măsurilor care contravin angajamentelor pe care şi le-a asumat”, a declarat luni şeful diplomaţiei britanice Jeremy Hunt la sosirea la o reuniune cu omologii săi din Uniune.
Iranul a luat decizii dăunătoare ca reacţie la decizia rea a Statelor Unite de a se retrage din acord şi de a impune sancţiuni extrateritoriale ce afectează frontal avantajele economice pe care ţara le putea obţine de pe urma acordului”, a deplâns francezul Jean-Yves Le Drian.
”Noi dorim ca Iranul să revină în acord” şi să-şi respecte angajamentele. a insistat el.
Europenii speră să-i convingă pe iranieni de voinţa lor de a-i ajuta prin utilizarea Instex, un mecanism de troc creat cu scopul ocolirii sancţiunilor americane, prin evitarea dolarului. Achiziţiile iraniene în Europa vor fi compensate prin achiziţii europene de o sumă echivalentă în Iran.
Zece ţări din UE s-au angajat să folosească acest instrument, iar ţări ”care nu sunt membre UE” se vor putea alătura, la rândul lor, acestei iniţiative, a anunţat Helga Schmid, adjuncta şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini.
Însă două state UE mari - Italia şi Polonia - lipsesc în vederea credibilizării instrumentului, a deplâns un diplomat european de rang înalt.
Iranul nu poate să-şi mai exporte petrolul şi este privat, astfel, de esenţialul venitorulor sale. Exporturile de petrol au scăzut de la 1,5 milioane de barili pe zi la 700.000 de barili pe zi, ceea ce este insuficient în vederea menţinerii unei economii viabile, subliniază o sursă europeană.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.