Preşedintele Volodimir Zelenski a promis vineri, avându-i alături pe patru lideri europeni, între care preşedinta Maia Sandu, că Ucraina nu-i va ierta niciodată pe ruşii care se fac vinovaţi de atrocităţile comise în Bucea, oraşul de lângă Kiev marcând un an de la eliberarea sa după după 33 de zile de ocupaţie rusă.
Forţele ucrainene au preluat din nou controlul asupra oraşelor Bucea şi Irpin, aflate la nord-vest de Kiev, la sfârşitul lunii martie a anului trecut, după ce forţele de invazie ruseşti au renunţat la încercarea de a mai cuceri capitala Ucrainei. După retragerea forţelor ruse, imaginile de la Bucea, cu cadavre ale civililor zăcând pe străzi şi gropi comune, au cutremurat întreaga lume, au devenit un simbol al brutalităţii războiului rus de agresiune şi au sporit solidaritatea europeană cu Kievul.
Bucea a devenit o escală frecventă pentru liderii internaţionali care au venit după aceea în Ucraina.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Când Bucea a fost dezrobită, am văzut că diavolul nu era undeva în afară, ci pe pământ. Adevărul atroce despre ceea ce se întâmpla în teritoriile ocupate temporar a fost dezvăluit lumii", a reamintit vineri Zelenski.
Imaginile cu cadavrele care zăceau în stradă au fost transmise în întreaga lume după ce Ucraina a recăpătat controlul în oraş. Kievul afirmă că peste 1.400 de persoane au fost ucise la Bucea în timpul ocupaţiei, inclusiv 37 de copii, iar peste 175 de persoane au fost găsite în gropi comune şi în camere de tortură.
"Răul rusesc se va prăbuşi chiar aici, în Ucraina, şi nu se va mai putea ridica niciodată. Umanitatea va învinge", a declarat Zelenski, la o ceremonie în cadrul căreia a fost ridicat steagul ucrainean la Bucea., iar preşedintele a înmânat medalii soldaţilor implicaţi în recucerirea oraşului, rudele primind distincţiile post mortem în numele celor căzuţi la datorie.
Lui Zelenski i-au stat alături vineri, la ceremoniile de la Bucea, omoloaga sa din Republica Moldova, preşedinta Maia Sandu, şi trei premieri europeni: prim-ministrul Sloveniei, Robert Golob, prim-ministrul croat Andrej Plenkovic şi prim-ministrul slovac Eduard Heger.
Peste 9.000 de crime de război ruseşti au fost identificate în Ucraina, în timp ce Moscova neagă acuzaţiile de execuţii, violuri şi tortură din partea trupelor sale de ocupaţie care au lăsat cadavre pe străzi atunci când au fugit.
Anchetatorii internaţionali colectează încă dovezi ale crimelor de război din Irpin, Bucea şi alte locuri. Zelenski a descris Bucea ca fiind un "simbol al atrocităţilor" comise de forţele de ocupaţie ruseşti. "Nu vom uita niciodată victimele acestui război şi, cu siguranţă, vom aduce toţi criminalii ruşi în faţa justiţiei", a scris Zelenski şi pe reţelele sociale. "Nu vom ierta niciodată. Vom pedepsi fiecare făptaş", a promis el.
MESAJUL TRANSMIS DE MAIA SANDU
"Îi onorăm şi îi plângem pe cei nevinovaţi. Democraţiile trebuie să lucreze împreună pentru a se asigura că aceste atrocităţi sunt investigate şi pedepsite", a declarat preşedinta Maia Sandu, care i s-a alăturat lui Zelenski în încercarea de a obţine aderarea ţărilor lor la Uniunea Europeană şi care zilele trecute declara că atât timp cât Ucraina rezistă, Moldova este la adăpost de o eventuală agresiune rusă.
"Astăzi, eu, dar şi oamenii din Moldova suntem alături de comunitatea globală în amintirea terorii provocate în oraşul Bucea în urmă cu un an. Admirăm curajul şi hotărârea apărătorilor care au alungat invadatorii ruşi. Onorăm şi deplângem victimele nevinovate – bărbaţi, femei, părinţi şi copii – sute de oameni ucişi, mulţi alţii violaţi, torturaţi sau traumatizaţi. Suferinţa lor e un semn că s-ar putea să nu existe o limită pentru brutalitatea fără sens a invaziei ruse în Ucraina.
Am simţit asta în Moldova. Mulţi dintre oamenii noştri au urmărit cu tristeţe şi groază sângerarea din Bucea şi Ucraina. Am vizitat oraşele îndurerate Bucea, Irpin şi Borodianka în iunie anul trecut pentru a vedea cu ochii mei consecinţele agresiunii Rusiei. Crimele comise aici mă marchează şi astăzi. Nu există cuvinte pentru a descrie tragedia dumneavoastră", a transmis Maia Sandu.
"Moldova sprijină puternic vecinii şi prietenii noştri din Ucraina. Când a venit războiul, am fost alături de toţi ucrainenii care fugeau de război. Am oferit adăpost sutelor de mii de refugiaţi, jumătate dintre ei fiind copii. Vom continua să facem acest lucru până când fiecare ucrainean se va putea întoarce acasă, în siguranţă", a promis Maia Sandu.
"Domnule preşedinte, a mai spus ea, adresându-se lui Zelenski, credem în victoria Ucrainei în această luptă nedreaptă pentru existenţa ca stat, ca naţiune, cu restabilirea completă a integrităţii teritoriale a ţării dumneavoastră. Şi cerem dreptate. Fără dreptate, nu poate exista niciodată pace. Glorie Ucrainei!", a încheiat Maia Sandu.
Maia Sandu a avut vineri şi o întâlnire bilaterală cu Volodimir Zelenski.
Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei ucrainene, cei doi liderii "şi-au exprimat disponibilitatea de a consolida cooperarea în contracararea provocărilor venite din partea Rusiei şi au făcut un schimb de opinii cu privire la necesitatea continuării presiunii sancţiunilor asupra Moscovei".
Zelenski şi Sandu au discutat în detaliu problemele actuale ale cooperării bilaterale, iar preşedintele Ucrainei "a salutat progresele comune în dezvoltarea infrastructurii de transport, în special conectarea regiunii Odesa şi a sudului Moldovei printr-o nouă linie de cale ferată".
De asemenea, "părţile au luat act în mod pozitiv de activitatea departamentelor relevante din cele două ţări, care vizează creşterea capacităţii de tranzit la anumite secţiuni de frontieră".
"CEL MAI ÎNGROZITOR AN"
Preşedintele Ucrainei a declarat joi că anul trecut a fost "cel mai îngrozitor" din viaţa multor locuitori din regiunea Kiev, unde trupele ruseşti sunt acuzate că au comis crime de război înainte de a se retrage, în urmă cu un an.
Pentru localităţi precum Bucea, aflate la sute de kilometri de linia frontului, războiul încă se resimte, sirenele de raid aerian spunând regulat locuitorilor să se pună la adăpost de raidurile cu rachete şi drone care au provocat întreruperi majore de energie electrică. Locuitorii din Bucea vorbesc despre rănile psihologice profunde lăsate de ocupaţie şi spun că ar fi nevoie de generaţii pentru a trece peste ele. Unele clădiri din oraş au rămas distruse, iar un depozit de fier vechi este plin de maşini şi vehicule militare distruse în timpul luptelor de anul trecut, relatează Reuters.
"Ar trebui să înţelegem că este uşor să reconstruieşti ziduri, dar este mult mai greu să reconstruieşti un suflet rănit", a declarat Andri Holovin, preot la o parohie ortodoxă ucraineană.
Procurorul general Andrii Kostin a declarat că biroul său a identificat aproape 100 de soldaţi ruşi suspectaţi de crime de război la Bucea, iar acuzaţiile împotriva a 35 dintre ei au fost trimise în instanţă. Printre aceştia se numără un general cu trei stele care comandă Districtul Militar Central al Rusiei, a spus el. Doi militari ruşi capturaţi în Ucraina au fost închişi pentru încarcerarea ilegală a civililor şi jafuri, a adăugat el.
Marea majoritate a suspecţilor ruşi nu se află însă în custodie ucraineană. Kievul spune că speră ca aceştia să poată fi judecaţi într-o zi.
"Sunt convins că toate aceste crime nu sunt o coincidenţă. Aceasta face parte din strategia planificată a Rusiei de a distruge Ucraina ca stat şi pe ucraineni ca naţiune", a declarat procurorul Andrii Kostin.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.