Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îşi îndeamnă miercuri, la Oslo, aliaţii europeni şi americani să continue să ajute Ucraina, în contextul în care noi fonduri sunt blocate de disensiuni atât la Bruxelles, cât şi la Washington.
”Bineînţeles că nu putem câştiga (războiul) fără ajutor”, a declarat şeful statului ucrainean într-o conferinţă de presă comună, după o reuniune cu premierul norvegian Jonas Gahr Støre.
”Dar nu putem pierde, pentru că singurul lucru pe care-l ai este ţata ta”, a subliniat el.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Atât în Statele Unite, cât şi în Uniunea Europeană (UE), plăţi în valoare de câteva zeci de miliarde de dolari către Ucraina sunt blocate, în prezent, de disensiuni interne.
Contraofensiva militară lansată de către armata ucraineană nu a dat rezultatele sperate, iar Volodimir Zelenski încearcă acum să-şi remobilizeze aliaţii, în rândul sărora apar disensiuni.
El a sosit la oslo miercuri dimineaţa şi urma să participe la un summit cu lideri ai celor cinci ţări nordice - Norvegia, Suedia, danemarca, Finlanda şi Islanda -. pe care contează să-şi finanţeze un proiect de a produce armament de tip NATO pe teritoriul Ucrainei.
”Vom discuta despre o consolidare a cooperării militare, politice şi economice, dar şi viitorul nostru comun în Europa”, a scris el pe X.
SCRISOARE DESCHISĂ
Într-o scrisoare deschisă, publicată în Financial Times, cei cinci lideri nordici subliniază că ”Ucraina nu se poate apăra împotriva Rusiei doar cu vorbe” şi că ”războiul nu se câştigă fără arme”.
”Nu este momentul să slăbim”, subliniază ei.
În urma unei vizite în Argentina, unde a asistat la învestirea în funcţie a preşedintelui ultraliberal Javier Milei, duminică, Volodimir Zelenski a efectuat o vizită în Statele Unite, cu scopul de a încerca să deblocheze noi fonduri.
El a plecat însă fără să reuşească să convingă Congresul american, divizat în această problemă, să aprobe o nouă anvelopă în valoare de 61 de miliarde de dolari destinată Ucrainei, spunând pur şi simplu că a primit semnale ”pozitive”.
De la începutul Războiului din Ucraina, în februarie 2022, ţările nordice au oferit Kievului o asistenţă importantă.
Norvegia a anunţat la începutul anului un pachet plurianual - civili şi militar - în valoare de 6,9 miliarde de euro, destinat Ucrainei pe perioada 2023-2027.
Miercuri, Norvegia a anunţat o plată ăîn valoare de un pic peste 250 de milioane de euro în cadrul acestei anvelope - inclusiv armament antiaerian nou, crucial în timp ce Ucraina este bombardată în continuare de Rusia.
Norvegia şi Danemarca vecină au dat deja Kievului tancuri, tunuri şi muniţie şi au promis să furnizeze avioane de tip F-16 armatei ucrainene, care le cere insistent.
Suedia se gândeşte să trimită Kievului avioane de vânătoare de tip Gripen.
SUMMIT UE CRUCIAL
Deschiderea unor negocieri de aderare la Uniunea Europeană şi aprobarea unui ajutor european în valoare de 60 de miliarde de euro - ca donaţii şi împrumuturi - destinat Ucrainei se află pe agenda unui summit european, la Bruxelles, joi şi vineri.
Însă şi aici există obstacole.
Premierul naţionalist ungar Viktor Orban, singurul lider UE care şi-a menţinut relaţiile strânse cu Kremlinul după invazia Ucrainei de către Rusia, a ameninţat să blocheze aceste decizii-cheie vizând Ucraina.
”Trebuei să-i dăm Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a fi puternică azi, pentru a fi mai puternică mâine, la momentul negocierii unei păci drepte şi durabile”, a îndemnat miercuri, în Parlamentul European (PE), preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...