Ucraina a cerut miercuri ţărilor occidentale să ofere un ajutor suplimentar de 5,5 miliarde de euro pentru reconstrucţia ţării în următoarele 12 luni, subliniind că se confruntă cu cel mai mare proiect de reconstrucţie din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În cadrul reuniunii, Regatul Unit, Statele Unite şi Uniunea Europeană au promis miliarde de dolari ajutor suplimentar pentru reconstrucţia Ucrainei, dar Kievul a declarat că are nevoie de mai mult capital şi de angajamente pentru proiecte specifice nu numai pentru a-şi reveni după război, ci şi pentru a deveni un membru puternic al lumii occidentale.

Premierul ucrainean Denîs Şmîhal a estimat costurile la peste 6 miliarde de dolari în următoarele 12 luni, un deficit pe care a declarat că va încerca să îl acopere în urma conferinţei organizate la Londra, sperând ca Marea Britanie să îşi consolideze poziţia de principal susţinător al Kievului. "Ne-am stabilit un obiectiv ambiţios, de a asigura promisiuni pentru această sumă, ca urmare a acestei conferinţe", a spus el.

Întervenind prin legătură video la conferinţă, preşedintele Volodimir Zelenski a mulţumit pentru sprijinul acordat până acum, dar a fost tranşant - Kievul are nevoie, de asemenea, de angajamente concrete pentru proiecte care vor ajuta Ucraina să se modernizeze în continuare.

După aproape 16 luni de război al Rusiei împotriva Ucrainei, care a distrus case, spitale şi alte infrastructuri critice, premierul britanic Rishi Sunak a deschis conferinţa cu un apel către companii şi guverne să facă mai mult pentru a ajuta la reconstrucţie.

PRINCIPALA DIFICULTATE 

Principala dificultate pentru majoritatea companiilor care doresc să investească în Ucraina este asigurarea împotriva pagubelor şi distrugerilor cauzate de război. În acest sens, Sunak a anunţat un Cadru pentru asigurarea împotriva riscurilor de război, dar a dat puţine detalii despre acesta.

"Împreună cu aliaţii noştri, ne vom menţine sprijinul pentru apărarea Ucrainei şi pentru contraofensivă şi vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie pentru ca aceasta să continue să câştige acest război", a declarat Sunak la conferinţa care a reunit peste 1.000 de factori de decizie din sectorul public şi privat.

El a spus că această conferinţă de la Londra reprezintă "un pas uriaş înainte pentru a-i ajuta pe asigurători să subscrie investiţii în Ucraina, eliminând unul dintre cele mai mari obstacole şi oferind investitorilor încrederea de care au nevoie pentru a acţiona".

CE I S-A PROMIS UCRAINEI

Sunak a vorbit despre măsuri care includ garanţii suplimentare de 3 miliarde de dolari pentru deblocarea împrumuturilor de la Banca Mondială, în timp ce preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE va oferi Ucrainei 50 de miliarde de euro pentru perioada 2024-27.

La rândul său, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a oferit un ajutor suplimentar de 1,3 miliarde de dolari, inclusiv 520 de milioane de dolari pentru a ajuta la modernizarea reţelei energetice a Ucrainei.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că Berlinul oferă 381 de milioane de euro în plus pentru asistenţă umanitară în 2023.

Franţa a anunţat, de asemenea, introducerea unui mecanism de asigurare pentru a încuraja investiţiile. "Anunţ astăzi înfiinţarea unui mecanism de asigurare pentru a acoperi investiţiile în Ucraina împotriva riscurilor legate de război prin intermediul Băncii Publice de Investiţii din Franţa", a declarat Catherine Colonna, ministrul francez al afacerilor externe, cu ocazia Conferinţei de la Londra.

NOTA DE PLATĂ URIAŞĂ A RĂZBOIULUI

Zelenski a subliniat însă că Ucraina are nevoie de un ajutor mai bine direcţionat în "proiecte reale" care să stimuleze creşterea unei economii despre care a spus că s-a îndepărtat mult de modelul oligarhic din perioada post-sovietică a Ucrainei.

Ucraina caută până la 40 de miliarde de dolari pentru a finanţa prima parte a unui "Plan Marshall verde" pentru a-şi reconstrui economia, inclusiv dezvoltarea unei industrii siderurgice fără cărbune, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt înainte de conferinţă.

Nota de plată totală va fi uriaşă, Ucraina, Banca Mondială, Comisia Europeană şi Organizaţia Naţiunilor Unite estimând în martie un cost de 411 miliarde de dolari după primul an de război, dar factura ar putea ajunge cu uşurinţă la peste 1.000 de miliarde de dolari.

Oficialii occidentali speră că această conferinţă va încuraja sectorul privat să îşi valorifice resursele pentru a contribui la accelerarea reconstrucţiei Ucrainei prin investiţii în proiecte mici şi mijlocii. Sunak a declarat că peste 400 de companii din 38 de ţări au semnat "Ukraine Business Compact", o declaraţie de susţinere a redresării Ucrainei.

Însă companiile ar putea dori în continuare să afle dacă statele se pot pune de acord asupra unei modalităţi de asigurare împotriva daunelor şi distrugerilor cauzate de război. Nu a fost clar în ce măsură lansarea Conferinţei-cadru de la Londra pentru asigurarea împotriva riscurilor de război va contribui la atenuarea acestor preocupări, menţionează Reuters.

 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.