Ucraina a cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei şi a subliniat consecinţele catastrofei de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, unde au avut loc noi bombardamente în apropiere, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Lumea riscă un dezastru dacă luptele nu se opresc. Oficiali ucraineni şi ruşi au făcut schimb de acuzaţii cu privire la cine este responsabil pentru atacurile din apropierea centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat pe soldaţii ruşi că, dacă vor ataca locul din oraşul Enerhodar, acum controlat de ruşi, sau îl vor folosi ca bază pentru a trage, atunci vor deveni o „ţintă specială”.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Dacă prin acţiunile Rusiei se produce o catastrofă, consecinţele ar putea să-i lovească pe cei care pentru moment tac”, a spus el într-un discurs târziu, luni seara, cerând noi sancţiuni asupra sectorului nuclear al Rusiei.

„Dacă acum lumea nu dă dovadă de putere şi hotărâre pentru a apăra o centrală nucleară, va însemna că lumea a pierdut. Cedează şantajului nuclear. Şi acesta poate fi un precedent pe care îl vor vedea alţi terorişti. Mai există o şansă de a preveni această înfrângere”, a precizat preşedintele ucrainean. 

„Trebuie să trecem de la discuţii şi apeluri la noi sancţiuni dure împotriva Rusiei, împotriva Rosatom şi a întregii industriei nucleare a statului terorist. Toate trupele ruse trebuie retrase imediat din fabrică şi din zonele învecinate fără nicio condiţie”, a cerut Zelenski.

Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia la Enerhodar, a declarat luni că de 25 de ori obuziere M777 fabricate din SUA au lovit în apropierea centralei nucleare şi a zonelor rezidenţiale într-o perioadă de două ore.

Agenţia de ştiri Interfax din Rusia, citând serviciul de presă al administraţiei desemnate de Rusia în Enerhodar, a declarat că forţele ucrainene au deschis focul, cu explozii în apropierea centralei electrice.

Dar, potrivit şefului administraţiei districtului Nikopol, care se află peste râu de Enerhodar şi rămâne sub control ucrainean, forţele ruse au fost cele care au bombardat oraşul pentru a încerca să facă să pară că Ucraina îl ataca.

„Ruşii cred că pot forţa lumea să respecte condiţiile lor prin bombardarea centralei Zaporojie”, a scris Andriy Yermak, şeful personalului prezidenţial ucrainean, pe Twitter.

Organizaţia Naţiunilor Unite afirmă că are capacitatea de logistică şi securitate pentru a sprijini o vizită a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), dacă atât Rusia, cât şi Ucraina sunt de acord.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vorbit la telefon cu Guterres despre condiţiile pentru funcţionarea în siguranţă a centralei, a anunţat luni ministerul.

„În strânsă cooperare cu agenţia şi conducerea acesteia, vom face tot ce este necesar pentru ca specialiştii AIEA să fie la staţie şi să ofere o evaluare veridică a acţiunilor distructive ale părţii ucrainene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova.

Ucraina, unde Parlamentul a prelungit luni legea marţială cu încă trei luni, a declarat de săptămâni întregi că plănuieşte o contraofensivă pentru a recuceri Zaporojie şi provincia vecină Herson, cea mai mare parte a teritoriului pe care Rusia l-a ocupat după invazia sa din 24 februarie şi pe care încă îl deţine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.