Statele Unite îndeamnă din nou Turcia să renunţe la sistemul de rachete de tip S-400 pe care l-a achiziţionat din Rusia, părând să închidă uşa unor negocieri propuse de Ankara prin ministrul turc al Apărării Hulusi Akar, care a anunţat într-un interviu că Guvernul turc este pregătit să nu folosească S-400, pentru a potoli tensiunile în acest dosar, care afectează relaţiile între cele două state membre NATO, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Suntem deschişi unor negocieri după modelul celui în vigoare cu privire la (sistemul rus antiaerian de tip) S-300, prezent pe Insula Creta, în Grecia”, declara ministrul turc într-un interviu publicat marţi.

Turcia nu a folosit sistemul S-400, însă ea va decide cu privire la acest lucru ”în funcţie de starea ameninţării”, subliniază Hulusi Akar în acest interviu.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

În urma unor proteste puternice ale Turciei, Ciprul a renunţat, în 1999, să desfăşoare pe teritoriul său rachete de tip S-300, comandate Rusiei, şi le-a instalat în Creta, în urma unui acord cu Atena.

Întrebat cu privire la această posibilă deschidere diplomatică turcă, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a răspuns că politica Washingtonului în acest dosar ”nu s-a schimbat”.

Sistemul antirachetă de tip ”S-400 rus nu este compatibil cu echipamentul NATO, ameninţă securitatea tehnologiei NATO şi nu este conform angajamentului Turciei ca stat membru NATO”, a subliniat Ned Price.

”Continuăm să îndemnăm Turcia să nu păstreze acest sistem”, a insistat el.

Oficiali americani au minimalizat paralela cu sistemul antiaerian de tip S-300 şi apreciază că S-400 este un sistem mult mai sofisticat.

Washingtonul a interzis în decembrie atribuirea oricărui permis de export de armament SSB - agenţia guvernamentală turcă însărcinată cu achiziţia de echipament militar -, pentru a pedepsi astfel Ankara cu privire la achiziţionarea sistemului rus S-400.

Înainte de aceste sancţiuni, Statele Unite au suspendat participarea Turciei la programul producţiei avionului de război american de ultimul răcnet de tip F-35, apreciind că sistemul rusesc de tip S-400 ar putea pătrunde secretele tehnologice ale acestuia.

Cu toate acestea, apreciază unii observatori, lăsarea deoparte a rachetelor ruseţti de către Turcia ar putea să satisfacă solicitările americane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.