Tunisia va organiza alegeri prezidenţiale pe 6 octombrie, a anunţat marţi biroul preşedintelui Kais Saied, deşi acesta nu a precizat dacă va candida pentru un nou mandat de cinci ani după alegerea sa din 2019, transmite France 24.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Saied, un specialist constituţional, a preluat controlul deplin asupra ţării în 2021, conducând prin decret după ce şi-a demis premierul şi parlamentul, mulţi dintre oponenţii săi fiind acum în spatele gratiilor.

El a avut o nouă constituţie aprobată prin referendum în 2022 care a creat un sistem prezidenţial cu un parlament care are doar puteri limitate.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

"Preşedintele republicii a emis un decret astăzi, 2 iulie 2024, convocând alegătorii pentru alegerile prezidenţiale de duminică, 6 octombrie 2024", a dtransmis biroul lui Saied într-o declaraţie.

Criza politică declanşată de preluarea puterii de către Saied a afectat puternic economia Tunisiei, cu un şomaj de 15% şi aproximativ patru milioane din cele 12 milioane de locuitori ai ţării trăind în sărăcie.

Potrivit Uniunii Naţionale a Jurnaliştilor Tunisieni, peste 60 de jurnalişti, avocaţi şi opozanţi politici au fost urmăriţi penal în urma represiunii mediatice.

În mai, Saied a înlocuit brusc miniştrii de interne şi ai afacerilor sociale într-o remaniere surprinzătoare a cabinetului, în urma unui val de arestări ale activiştilor pentru drepturile omului, avocaţilor şi jurnaliştilor.

Negocierile cu Fondul Monetar Internaţional pentru un împrumut de 2 miliarde de dolari au stagnat de la preluarea puterii în 2021, Saied respingând reformele cerute de organism.

Dar în iunie, Banca Europeană de Investiţii a anunţat marţi subvenţii şi împrumuturi în valoare de 450 de milioane de euro (480 de milioane de dolari) pentru a sprijini proiectele de infrastructură, precum şi întreprinderile mici şi mijlocii.

Criza a determinat mii de tunisieni să încerce periculoasa traversare a Mediteranei în speranţa de a găsi o viaţă mai bună în Europa.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.