Forţele israeliene s-au retras, marţi seară târziu, din oraşul palestinian Jenin, potrivit martorilor Reuters, după ce au desfăşurat una dintre cele mai mari operaţiuni militare din Cisiordania ocupată de ani de zile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Doi martori Reuters au declarat că au văzut convoaie de vehicule militare israeliene părăsind Jenin, după lăsarea întunericului, în ceea ce părea a fi un semnal de încheiere a unei operaţiuni israeliene care a început luni dimineaţa devreme.

Doisprezece palestinieni, dintre care cel puţin cinci luptători, şi un soldat israelian au fost ucişi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Operaţiunea, despre care armata a declarat că avea ca scop distrugerea infrastructurii şi armelor militanţilor din tabăra de refugiaţi din Jenin, a fost lansată luni cu un atac cu dronă, iar peste 1.000 de soldaţi au fost desfăşuraţi.

După plecarea acestora, rezidenţii care părăsiseră tabăra în timpul luptelor au început să se întoarcă. Unii au cercetat pagubele la lumina telefoanelor lor mobile.

Tabăra de refugiaţi dens populată, unde trăiesc aproximativ 14.000 de persoane în mai puţin de jumătate de kilometru pătrat, a fost unul dintre punctele centrale ale unui val de violenţă care a cuprins Cisiordania de mai bine de un an, atrăgând o alarmă internaţională tot mai mare.

La câteva ore după ce forţele au început să se retragă, militanţii palestinieni din Fâşia Gaza au lansat cinci rachete spre Israel, a declarat armata. Rachetele au fost interceptate şi nu au fost raportate imediat victime.

Marţi a avut loc o nouă escaladare a situaţiei, cu un atac cu maşină-capcană şi înjunghiere revendicat de grupul militant palestinian Hamas în centrul de afaceri al Israelului, Tel Aviv, în care opt persoane au fost rănite.

În timp ce trupele israeliene părăseau Jenin, în nordul oraşului din Cisiordania se auzeau în continuare explozii, pe fondul unor informaţii privind un schimb de focuri în apropierea unui spital din Jenin.

Organizaţia Medici fără Frontiere a transmis  că forţele israeliene au tras cu gaze lacrimogene asupra unui spital în care lucrau echipele sale.

Armata israeliană a declarat că nu are cunoştinţă despre faptul că forţele sale ar fi tras focuri de armă în apropierea unui spital, dar că a efectuat un atac aerian asupra unor bărbaţi înarmaţi care au luat poziţii într-un cimitir şi care reprezentau o ameninţare pentru trupele care se retrăgeau.

"În acest moment ne încheiem misiunea şi pot spune că activitatea noastră amplă în Jenin nu este o operaţiune punctuală", a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu la un punct de control din apropierea oraşului.

500 de familii au fost evacuate

Luptătorii palestinieni din grupuri militante, inclusiv Hamas, Jihadul Islamic şi Fatah, fortificaseră tabăra cu obstacole şi posturi de supraveghere pentru a contracara raidurile regulate ale armatei.

Alimentarea cu energie electrică şi apă a rămas întreruptă în tabără şi în unele zone ale oraşului, după ce buldozerele care au arat drumurile în căutare de bombe improvizate au tăiat cabluri şi o conductă principală de apă.

Forţele israeliene au descoperit depozite subterane de explozibili, unul ascuns într-un tunel sub o moschee, au confiscat 1.000 de arme şi au arestat 30 de suspecţi, a declarat armata.

Semiluna Roşie palestiniană a declarat că a evacuat 500 de familii din tabără, aproximativ 3.000 de persoane.

Aproximativ 100 de persoane au fost rănite, a declarat ministerul palestinian al sănătăţii, dintre care 20 în stare gravă.

Jihadul Islamic a revendicat patru dintre cele 12 victime ca fiind luptători ai săi. Hamas a revendicat un al cincilea. Statutul celorlalţi nu era clar. Oficialii israelieni au declarat că, din câte ştiu, niciun civil nu a fost ucis.

Luptele au subliniat încă o dată lipsa oricărui semn de soluţie politică la conflictul care durează de zeci de ani, iar reacţia internaţională la operaţiune a fost mixtă.

Statele Unite au declarat că respectă dreptul Israelului de a se apăra, dar au transmis că este imperativ să se evite victimele civile.

UE a declarat că este foarte îngrijorată de escaladarea situaţiei, iar organismele ONU şi-au exprimat îngrijorarea faţă de amploarea acţiunii militare.

Consiliul de Securitate al ONU a declarat că se va reuni cu uşile închise, aşa cum a solicitat Emiratele Arabe Unite. Arabia Saudită şi Bahrain au condamnat operaţiunea.

Multe întreprinderi din Cisiordania s-au închis marţi, ca răspuns la apelurile la grevă generală pentru a protesta împotriva operaţiunii, pe care Autoritatea Palestiniană a descris-o drept "crimă de război".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.