Preşedintele american Donald Trump a recunoscut miercuri că a cerut reduceri masive de impozite, în contul unor pierderi în domeniul imobiliar, în valoare de peste un miliard de dolari, de la mijlocul anilor '80 şi până la mijlocul anilor '90, şi a numit aceste practici un ”sport” practicat de promotori imobiliari ca el în acea perioadă, relatează The Associated Press.
Locatarul Casei Albe a reacţionat astfel după ce cotidianul New York Times (NYT) a dezvăluit marţi faptul că întreprinderile sale au pierdut peste un miliard de dolari în perioada 1985-1994.
Ziarul precizează că dezvăluirile sale au la bază copii ale unor declaraţii de impozit la Fisc (IRS).
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Trump a înregistrat pierderi în afaceri în valoare de 46,1 milioane de dolari în 1985, iar în total, pe o perioadă de zece ani, de 1,17 miliarde de dolari.
Preşedintele Statelor Unite a părut să-şi apere faptele, în mesaje postate miercuri pe Twitter.
”Dezvoltatori imobiliari, în anii '80 şi '90, cu peste 30 de ani în urmă, aveau dreptul la anulări masive ale datoriilor care, atunci când construiau activ, arată pierderi şi pierderi fiscale în aproape toate cazurile”, a scris el, subliniind că aceste pierderi erau ”non-monetare”.
....you would get it by building, or even buying. You always wanted to show losses for tax purposes....almost all real estate developers did - and often re-negotiate with banks, it was sport. Additionally, the very old information put out is a highly inaccurate Fake News hit job!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 8, 2019
”Considerate uneori un «adăpost fiscal», îl obţineai construind sau chiar cumpărând. Voiai întotdauna să-ţi afişezi pierderile în scopuri fiscale... aproape toţi promotorii imobiliari au făcut-o - iar adesea renegociau cu băncile, era un sport”, afirmă preşedeintele american.
El cataloghează dezvăluirile NYT drept ”o treabă extrem de inexactă a Fake News!”, bazate pe informaţii vechi.
După ce compară informaţiile despre Trump cu ale altor ”persoane cu venituri mari”, NYT conchide că Trump ”pare că a pierdut mai mulţi bani decât orice contribuabil american”. Din cauza pierderilor sale comerciale, ziarul scrie că Trump nu a plătit impozit pe venit timp de opt din cei zece ani.
”Ways and Means Committee” din Camera Reprezentanţilor a cerut Fiscului să-i furnizeze declaraţii de impozit personale şi de afaceri ale lui Trump aferente perioadei 2013-2018.
Secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin, care supervizează Fiscul, a refuzat luni să faceă acest lucru, apreciind că solicitatea acestui grup special ”nu are un obiectiv legislativ legitim”.
Refuzul lui Mnuchin, care era anticipat, preconizează o bătălie juridică. Democraţii din Cameră pot fie să trimită o citaţie prin care să ceară Fiscului declaraţiile fiscale, fie să facă plângere în justiţie.
Trump este primul preşedinte de la scandalul Watergate care refuză să-şi facă publice declaraţiile fiscale.
Finanţele lui Donald Trump erau ”pe roşu” din 1985 în 1994, iar omul de afaceri a pierdut aproape 1,2 miliarde de dolari într-un deceniu, a dezvăluit marţi New York Times (NYT), care se sprijină pe documente fiscale.
Aceste dezvăluiri au apărut la o zi după ce Trezoreria americană a refuzat să transmită Congresului declaraţii de impozit ale preşedintelui american, într-un conflict cu aleşi democraţi, majoritari în Camera Reprezentanţilor.
Potrivit anchetei ziarului newyorkez, o ţintă obiţnuită a criticilor lui Trump la adresa presei, sănătatea financiară a magnatului în domeniul imobiliar şi a societăţilor sale era, la acea vreme, catastrofală.
NYT notează astfel că Donald Trump a pierdut atât de mulţi bani, încât a fost în măsură să evite să plătească orice impozit pe venit timp de opt din aceşti zece ani, verificaţi foarte atent. Ziarul a precizat însă că nu ştie dacă Fiscul american a procedat, în urma unui audit al acestor declaraţii, la vreo regularizare.
În 1985, Trump a declarat, de exemplu, că a pierdut 46,1 milioane de dolari, numai prin cazinouri şi hoteluri. diversele sale afaceri au continuat să-l facă să piardă bani anual, în total 1,17 miliarde de dolari în cursul acestui deceniu, scrie cotidianul.
NYT scrie că nu a obţinut declaraţiile de impozit de la Donald trump, ci că le-a consultat cu ajutorul unei persoane care are acces pe plan juridic.
Cotidianul precizeazăde asemenea că acest deceniu nu face obiectul conflictului între democraţi şi al 45-lea preşedinte al Statelor Unite cu privire la publicarea declaraţiilor sale de impozit, opozanţii săi interesându-se de ani mai recenţi.
Potrivit unui avocat al preşedintelui, contactat de NYT, informaţiile ziarului ”cu privire la declaraţii de impozit ale preşedintelui şi ale afacerilor sale datând de acum 30 de ani sunt extrem de inexacte”.
În octombrie, ziarul s-a interesat deja de situaşia financiară a lui Donald Trump, care ar fi primit peste 400 de milioane de dolari de la părinţii săi, în parte în urma unor manevre de evaziune fiscală.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...